Bethlen-kastély (Betlenszentmiklós)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bethlen-kastély
Ország Románia
TelepülésBetlenszentmiklós
Épült1668–1683
ÉpíttetőBethlen Miklós
TervezőBethlen Miklós
Stílusreneszánsz
CsaládBethlen család

Tulajdoni helyzetZsidvei borkombinát
Látogathatónem
LMI-kódAB-II-a-A-00323
Elhelyezkedése
Bethlen-kastély (Románia)
Bethlen-kastély
Bethlen-kastély
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 14′ 38″, k. h. 24° 03′ 47″Koordináták: é. sz. 46° 14′ 38″, k. h. 24° 03′ 47″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bethlen-kastély témájú médiaállományokat.

A betlenszentmiklósi Bethlen-kastély műemlék Romániában, Fehér megyében. A romániai műemlékek jegyzékében az AB-II-a-A-00323 sorszámon szerepel. Balázsfalvától északkeletre, a Kis-Küküllő mentén emelkedő dombsor egyik magaslatára épült. A kastély fontos építésztörténeti lépcsőfok volt a késő erdélyi reneszánsz fejlődésében, ebben a stílusirányzatban keveredtek a nyugati reneszánsz, és a népi magyar építészeti hagyományai.

Története[szerkesztés]

A kastélyt Bethlen Miklós (1642-1716) tervezte, aki nyugat-európai útjaiból, illetve a helyi népi hagyományokból merített ihletet. Az építkezési munkálatok 1667 és 1683 között zajlottak. A XVIII. század második felében a kastélyt renoválták, így a barokk építészet néhány eleme is megtalálható a kastélyon. A Bethlen család kezéről – a 19. század elején – a Brukenthal család birtokába, majd 1945-ben a román állam tulajdonába került. A román műemlékvédelmi hatóság azonban egyáltalán nem törődött vele, így többek között gazdasági intézményként, óvodaként, társasházként, sőt még sertésfeldolgozó üzemként is használták. Manapság az épület üresen áll.

Leírása[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • B. Nagy Margit: Adatok a bethlenszentmiklósi kastély építéstörténetéhez. In Emlékkönyv Kelemen Lajos születésének nyolcvanadik évfordulójára. Bukarest: Tudományos. 1957. 486–496. o.  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]