Betétbiztosítók Európai Fóruma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Betétbiztosítók Európai Fóruma (European Forum of Deposit Insurers)
Alapítva 2002 (nonprofit 2007 óta)
Típus belga jog szerint alapított nemzetközi nonprofit szervezet
Székhely Brüsszel,  Belgium
Tagság 68 betétbiztosítási és befektetőkártalanítási rendszer összesen 44 országból
Elnök Roberto Moretti
Kulcsemberek Dirk Cupei alelnök, Helmut Starnbacher kincstárnok, Suzanne McCarthy tiszteletbeli elnök

A Betétbiztosítók Európai Fóruma weboldala

A Betétbiztosítók Európai Fóruma (EFDI) 2002-ben, az Európai Bizottság támogatásával jött létre. A 25 alapító tag célja egy kölcsönös információcserét biztosító közös platform kialakítása volt. 2007 júniusában az EFDI jogi formája belga jog szerint alapított nemzetközi nonprofit szervezetté változott (INPA – AISBL). Székhelye Brüsszelben,[1] az elnökség illetve a titkárság irodája pedig Rómában[2] található.

Általános információk[szerkesztés]

Az EFDI tagintézményeinek száma az Európa Tanács tagállamain belül jelenleg 68 (EFDI Alapszabály 6. cikk alapján), ebből 57 betétbiztosítási rendszer (teljes jogú tagok) és 11 befektetőkártalanítási rendszer (társult tagok). Az EFDI szoros munkakapcsolatban áll a legfontosabb európai és nemzetközi szervezetekkel és intézményekkel, különösképpen az Európai Bizottsággal (EC), az Európai Központi Bankkal (ECB), az Európai Bankfelügyeleti Hatósággal (EBA), a Világbankkal (WB), a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Pénzügyi Szolgáltatások Kerekasztalával (EFSR), az Európai Bankszövetséggel (EBF) és a Betétbiztosítók Nemzetközi Szövetségével (IADI).

Az EFDI célja[szerkesztés]

Az EFDI fő célja, hogy hozzájáruljon a pénzügyi rendszerek stabilitásához a betétbiztosítás, válságkezelés és befektetőkártalanítás területein történő európai és nemzetközi együttműködés elősegítése révén, illetve megkönnyítse a párbeszédet valamint az információ- és tapasztalatcserét a közérdekű kérdésekben. Közreműködik továbbá szabályozási és egyéb közös érdeklődésre számot tartó témák megvitatásában, valamint a határokon átnyúló ügyekben, beleértve a magasabb szintű együttműködést az európai országok között és a kapcsolattartást és az Európán kívüli betétbiztosítási rendszerekkel is. Tevékenységei között szerepel a betétbiztosítási rendszerekre vonatkozó uniós irányelv vizsgálata és annak gyakorlati megvalósításának kialakítása is.

Tagjai nevében az EFDI nem tesz kötelező érvényű nyilatkozatokat, azonban módjában áll kifejezni tagjai vagy a tagok egy csoportjának véleményét, az azokkal történő megállapodás alapján. Az EFDI nyilatkozatai és tevékenységei nem sértik a tagok szuverenitását.

EU-bizottság[szerkesztés]

Az EFDI szervezetén belül létrehozta az EU-bizottságot, amely magában foglalja annak összes EU-tagországbeli tagját. Az EU-bizottság feladatai közé tartoznak a betétbiztosításra vonatkozó uniós jogszabályokkal kapcsolatos munkálatok, válaszok vagy nyilatkozatok illetve jelentések benyújtása a tagok közötti tárgyalásokról az EFDI eljárásaival kapcsolatosan az Európai Bizottság (vagy bármely Európai Unióhoz kapcsolódó intézmény) számára, és az EFDI velük szembeni képviselete.

Az EFDI EU-bizottság elnöki tisztjét az EFDI elnöke (Roberto Moretti) látja el (EFDI Alapszabály 31. cikk alapján). Az EFDI Tanácsa az EU-bizottság koordinátorává Alex Kuczynskit nevezte ki.

PR-bizottság[szerkesztés]

Az EFDI létrehozott egy PR-bizottságot is, amely az EFDI tagok PR-szakembereit fogja össze. A PR-bizottság foglalkozik minden PR-ral összefüggő betétbiztosítási és befektetőkártalanítási kérdéssel. Fő célja a válság-kommunikációval kapcsolatos tapasztalatcsere, valamint figyelmet fordít az EFDI tagországaiban a lakossági tudatosság szintjének emelésére is a betétbiztosítási rendszerekkel kapcsolatban.

Az EFDI sajtó-szóvivője (2012. augusztusában) Dr. Stephan Rabe. Ebben a tisztségében ő egyben a PR-bizottság elnöke is.

ICS-munkacsoport[szerkesztés]

A befektetőkártalanítási rendszerek (ICS) munkacsoportja 35 intézményből áll, amelyek közül 11 társult tag (csak befektetőkártalanítással foglalkozó rendszer), a fennmaradó 24 intézmény betétbiztosítási és befektetőkártalanítási rendszer is egyben. Az ICS-munkacsoport az EFDI befektetőkártalanítási rendszerekkel kapcsolatos uniós jogszabályokra vonatkozó eljárásaival foglalkozik. A csoport kiemelt figyelmet fordít a befektetőkártalanítási rendszerekről szóló irányelv (97/9/EC-link) jogalkotási folyamatára, ehhez járulnak hozzá a szervezett ülések valamint az EU Parlament és a Bizottság képviselőivel folytatott egyeztetések. Az alcsoport követi az Európai Bizottság munkáját is, és széles körű nemzetközi együttműködésre törekszik.

Válságkezelési munkacsoport[szerkesztés]

A válságkezelési munkacsoport elemzi és ajánlásokat fogalmaz meg a bankok helyzetének stabilizálására és válságkezelési kérdésekre vonatkozóan az EFDI vezetősége számára, hogy az képes legyen reagálni és eljárni a témával kapcsolatos európai és nemzetközi kezdeményezésekben. A betétbiztosítási rendszerek és a válságkezelési alapok közötti kapcsolat különösen fontos az EFDI tagjai számára.

Tagság[szerkesztés]

Teljes jogú tagok[szerkesztés]

Társult tagok[szerkesztés]

Megfigyelők[szerkesztés]

 • Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS)
 • Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA)
 • Európai Pénzügyi Szolgáltatások Kerekasztala (EFSR)
 • Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD)
 • Európai Bankföderáció (EBF)
 • Európai Központi Bank (ECB)
 • Európai Bizottság
 • Betétbiztosítók Nemzetközi Szövetsége (IADI)
 • Nemzetközi Valutaalap (IMF)
 • Világbank (WB)
 • Takarékbankok Világszervezete (WSBI) AISBL / Európai Takarékbankok Csoportja (ESBG) AISBL
 • Európai Bizottság - Közös Kutatóközpont (JRC)

Vezetőség[szerkesztés]

 • Elnök: Roberto Moretti (Olaszország)
 • Alelnök: Dirk Cupei (Németország)
 • Kincstárnok: Helmut Starnbacher (Ausztria)

További vezetőségi tagok[szerkesztés]

 • Fekete-Győr András (Magyarország)
 • Francois de Lacoste Lareymondie (Franciaország)
 • Andrey Pekhterev (Oroszország)
 • Patrick Loeb (Svájc)
 • Az EU-bizottság elnöke: Roberto Moretti (Olaszország)
 • Az EU Bizottság koordinátora: Alex Kuczynski (U.K.)
 • Az ICS-munkacsoport elnöke: Dirk Cupei (Németország)
 • Az ICS-munkacsoport koordinátora: Johanna Palin (Finnország)
 • Sajtó-szóvivő: Dr. Stephan Rabe (Németország)
 • Titkárság: Debora Poli (Olaszország)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. B-1000 Brüsszel, Rue Montoyer 10, Belgium
 2. Via del Plebiscito, 102, 00186, Olaszország

Források[szerkesztés]