Berzsenyi Dániel Gimnázium (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Berzsenyi Dániel Gimnázium

Budapest Berzsenyi Dániel Gimnázium bejárat.JPG
Alapítva 1858
Hely Magyarország, Budapest
Korábbi nevei Pesti Császári és Királyi Katolikus Főgimnázium
Típus hat- illetve négyosztályos gimnázium
Oktatók száma aktívan tanító: 58
könyvtár szakos: 2
adminisztrációs/inaktív: 8
Igazgató Kiss Gyöngyi (2016–)
OM-azonosító 035243
Tagozatok

Humán tagozat
Biológia-kémia, fizika tagozat
Speciális matematika tagozat

Nyelvi tagozat
Elérhetőség
Cím 1133 Budapest Kárpát utca 49-53.
Elhelyezkedése
Berzsenyi Dániel Gimnázium (Budapest)
Berzsenyi Dániel Gimnázium
Berzsenyi Dániel Gimnázium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 36″, k. h. 19° 03′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 36″, k. h. 19° 03′ 20″
A Berzsenyi Dániel Gimnázium weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Berzsenyi Dániel Gimnázium témájú médiaállományokat.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium egy budapesti középiskola, melyet Magyarország elit iskolái között tartanak számon: a HVG 2017-es rangsora alapján az ország 36. legjobb középiskolája.[1] Budapest XIII. kerületében található a Kárpát utca 49-53. alatt. 2008-ban elnyerte az Oktatási és Kulturális Minisztérium által adományozott „Tehetséggondozó iskola[2] címet.

Története[szerkesztés]

A Berzsenyi Dániel Gimnázium múltjának vizsgálata során 1941-ig két patinás intézet története fontos. Ekkor olvadt össze az a két gimnázium, amely addig külön-külön is meghatározó szereplője volt a magyar, s ezen belül a főváros közoktatásának.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium egyik elődjét, Budapest első állami gimnáziumát, a „Pesti császári és királyi katolikus főgimnázium”-ot 1858-ban alapították. A másik intézmény története 1872-re nyúlik vissza. Ekkor alapították a későbbi Bolyai Gimnáziumot, a főváros 9. középiskoláját Budapest-Terézvárosi Állami Főreáltanoda néven.

Az 1858-as alapítás évében a főgimnáziumban német nyelven indult meg az oktatás, majd két év múltán már magyar tannyelvűvé vált az intézmény. Az addig különböző helyeken működő iskola 1876-ban önálló épületet kapott: felavatták a Markó utca 29-31. szám alatti épületet, amely 1952-ig volt a gimnázium otthona. A főreál iskola is néhány év hányattatás után 1883-ban kapott önálló épületet a Markó utca 18-20. alatt, szemben a főgimnáziummal. Ekkor kezdődött a két szomszédvár nemes versengése, amely végül 1941-ben az iskolák összevonásával végződött.

A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 1858 és 1949 között, tehát közel száz esztendőn keresztül nyolc évfolyamos gimnáziumi oktatás folyt.

1952-ben a Fővárosi Tanács VB utasítására a gimnáziumnak el kellett hagynia a Markó utcai épületet, hátrahagyva az országos jelentőségű értékkel bíró könyvtárát, kiválóan felszerelt szertárait.

A folytatás némi kitérő után a Huba utcai társbérletben folyt 1986-ig, ekkor kapta az iskola a jelenlegi önálló épületet.

1997-től 2015-ig Somogyi László volt a gimnázium igazgatója. 2015 augusztusában vált ismertté, hogy két évvel megbízatásának lejárta előtt lemondott és külföldre ment tanítani.[3]

Tagozatok[szerkesztés]

A gimnáziumnak van humán (négyosztályos), természettudományos (négyosztályos), speciális matematika (hatosztályos), illetve nyelvi tagozata (négyosztályos).

Klasszikus humán tantervű tagozat (a)[szerkesztés]

A humán tagozat tanulói emelt óraszámban tanulják a magyar nyelvet, a történelmet, a latin nyelvet illetve a második idegen nyelvet. Latin nyelvet kilencedikben 4, tizedikben 2, tizenegyedikben és tizenkettedikben 3 órában tanulnak; magyar nyelv órájuk kilencedikben és tizedikben 5, tizenegyedikben 6, tizenkettedikben 7 van; történelem órájuk kilencedikben 4, tizedikben 3, tizenegyedikben szintén 4, tizenkettedikben 6 van. Ének-zene és rajz- és vizuális kultúra óra e tagozaton csak két évig van, filozófia óra pedig csak tizenkettedikben.

Sok tagozatos programjuk van, például tizedik osztályban a tanulók úgynevezett „mestermunkát” készítenek, és ebben az évben szokás a Székelyzsomboros kirándulás is, mely alkalmával a tanulók Székelyzsomborban (Románia, erdélyi, főként magyarlakta falu) laknak, a családoknál vannak elszállásolva és részt vesznek a falu életében.

Komplex természettudományos tagozat (b)[szerkesztés]

Fizika tagozat[szerkesztés]

Az osztály ezen fele emelt szinten tanulja a fizikát (kilencedikben heti 3 órán, amely évente eggyel emelkedik, de tizenkettedikben 5 marad), amely névadója is a tagozatnak; a matematikát (heti 6, 4, 4, majd ismét 6 órán) illetve az informatikát (3 évig heti 2-2-2 órában).

Biológia-kémia tagozat[szerkesztés]

Emelt óraszámban, emelt szinten tanulják a biológiát (3-3 majd 4-4 órán) és a kémiát (első évben 4, aztán 3 órában hetente). A fizika három évig nincs több órában, mint a humán és nyelvi tagozaton, de tizenkettedikben is folyik az oktatása, heti 2 órában. Évente elmennek egy kirándulásra amelyet Bés kirándulásnak neveznek. 10. osztályban, mint minden tagozat, 2 nyelvet tanulnak. Éneket és rajzot csak 9. és 11. osztályban tanulnak.

Speciális matematika tagozat (c)[szerkesztés]

A matematika tagozat hatosztályos (nyolcadik után is lehet csatlakozni, de csak néhány diáknak). Az itt tanuló diákoknak hetente hét matematika órájuk van. Az osztályok csoportbontásban tanulják a matematikát, az angolt illetve a második idegen nyelvet. A matematika csoportokba matematikai, az angol csoportokba angoltudás alapján vannak a diákok beosztva. Minden matematikacsoporttal két tanár foglalkozik, egyikük heti három, másikuk heti négy órában.

A tananyag spirális felépítésű. A nagy témák (például algebra, geometria, függvények, számelmélet) minden évben előkerülnek, folyamatosan egyre magasabb szinten, a korábbi évek anyagára építkezve. Vannak kisebb témák is (például valószínűségszámítás, statisztika, algoritmusok, játékelmélet), ezek tárgyalása akkor történik, amikor a szükséges matematikai eszközök már rendelkezésre állnak.

A tagozatos tanterv részletei megismerhetők a gimnázium matematika munkaközösségének honlapján.

Nyelvi tagozat (d)[szerkesztés]

A nyelvi tagozat négyosztályos. Minden évben megközelítőleg 34 diákot vesznek fel, akik a második idegen nyelvet emelt óraszámban (heti 6 óra), emelt szinten tanulják. Emellett angolt is tanulnak (első idegen nyelv) heti 4 órában. Mindkét nyelv oktatása csoportbontásban történik.

A Gimnázium híres diákjai[szerkesztés]

A Berzsenyi Dániel-díj[szerkesztés]

A Berzsenyi Dániel-díj a Berzsenyi Dániel Gimnázium díja, amit ballagáskor adnak át a díjazottaknak.

Feltételei[szerkesztés]

[5]

  • Kiváló tanulmányi eredmény
  • Az osztály és az iskola közösségéért vállalt tevékenységéért
  • Iskolai pályázatokon elért kiemelkedő eredmény
  • OKTV-n való eredményes szerepléséért
  • Példamutató szorgalom

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HVG Rangsor Középiskola 2017: A 100 legjobb gimnázium és szakközépiskola. Budapest, HVG Kiadó Zrt., 2016. ISSN 2064-3675
  2. 18 tehetséggondozó iskola – Nemzeti Tehetségsegítő Tanács
  3. Így nem bánhatnak emberekkel! - Elhagyja az országot a híres gimnázium igazgatója Szabó Kata interjúja. Vasárnapi Hírek, 2015-08-29
  4. Érettségi találkozó (1993)
  5. Berzsenyi Dániel Gimnázium Honlapja. www.berzsenyi.hu. (Hozzáférés: 2017. május 8.)

Források[szerkesztés]