Bernardo Buontalenti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bernardo Buontalenti
Született1531. december 15.
Firenze
Elhunyt1608. június 6. (76 évesen)[1][2][3]
Firenze[4]
ÁllampolgárságaToszkánai Nagyhercegség
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Bernardo Buontalenti témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Buontalenti-barlang belseje a firenzei Boboli-kertben

Bernardo Buontalenti, becenevén Timante vagy Bernardo delle Girandole (Firenze, 1531. december 15.[5] – Firenze, 1608. június 6.) itáliai reneszánsz festő, építész és színházi gépész. Munkássága a manierizmushoz sorolható.

Élete[szerkesztés]

Buontalenti 1547-ben egy árvízben elvesztette családját, így I. Cosimo de’ Medici herceg gondoskodott róla. Festőművészetet, szobrászatot és építészetet Francesco Salviatitól, Agnolo Bronzinótól, Giorgio Vasaritól és Giulio Cloviótól tanult, magát utóbbinak akkor elsősorban szentelve. 1563-ban elkísérte Cosimo fiát, Francesco de’ Medicit Spanyolországba. Amikor visszatért, rendkívüli tevékenységet fejtett ki. Francescónak megépítette a Pratolino nyári palotát, és kinevezték a hercegség épületeinek felügyelőjévé. Segített befejezni az Uffizi Képtárat, és felépítette a Palazzo Riccardit (1565), később az ún. Palazzo Nonfinitót (1592), a Casino di Liviát, a Santa Maria Kórház előcsarnokát, a firenzei Santa Trinita előterét és a pisai nagyhercegi palotát, a sienai Palazzo Realét és más olyan alkotásokat, amelyek olykor józan szemléletet mutatnak, de amelyekben a késő reneszánsz és a barokk stílussal helyes mértékkel bánik. Bountalenti mérnökként is dolgozott, és Belvedere erődítményeit építette fel Firenzében, Portoferraióban, Livornóban, Grossetóban, Pistoiában, Pratóban és Nápolyban. Leleményességét kamatoztatták az ünnepségek szervezésében, elsősorban a színházi előadásokat, a pompás udvari felvonulásokat tervezte. Körülötte kezdő építészek, mérnökök és festők melegágya alakult ki.

Irodalom[szerkesztés]

  • Ida Maria Botto: BUONTALENTI, Bernardo (detto Timante e Bernardo delle Girandole). In: Alberto M. Ghisalberti (Hrsg.): Dizionario Biografico degli Italiani (DBI). Band 15: Buffoli–Caccianemici. Istituto della Enciclopedia Italiana, Róma, 1972 (olaszul)

További információk[szerkesztés]

  • Irodalom Bernardo Buontalentitől és róla a Deutsche Nationalbibliothek katalógusában

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bernardo Buontalenti című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. Buontalenti, Bernardo, Bernardo Buontalenti
  3. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  4. Union List of Artist Names (angol nyelven), 2011. február 18. (Hozzáférés: 2018. október 25.)
  5. Máshol 1536 vagy 1523 szerepel, pl. Amelio Fara: Bernardo Buontalenti. Architekt und Festungsbauer. Wiese-Verlag, Basel, 1990, ISBN 3-909158-42-0 (németül)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]