Bermejo (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bermejo
Országok
Földrajzi adatok
Hossz1060 km
Vízgyűjtő terület133 000 km²
d. sz. 22° 00′ 14″, ny. h. 64° 57′ 30″
Torkolat
d. sz. 26° 52′ 18″, ny. h. 58° 22′ 60″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bermejo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Rio de la Plata medencéjének térképe, amely mutatja a Bermejo folyó egyesülését a Paraguay folyóval Resistenciatól északra.

A Bermejo folyó (spanyol, Río Bermejo) a Paraguay mellékfolyója Dél-Amerikában, amely Bolíviában ered és az argentínai Paraguay folyóba folyik. A folyót általában Bermejónak hívják annak ellenére, hogy útja mentén különböző neveket kap, de vannak saját amerikai őslakos nevei is: vicsi nyelven Teuco, a guaraní nyelven pedig Ypitá. Az argentin Gran Chaco síkságain a Bermejo vizes élőhelyeket alkot, és két ágra szakad. A déli ág a régi Bermejo folyó medre, ma Río Bermejito nevű időszakos vízfolyás. Az északi ág ma a Bermejo főága, és a Teuco folyó (Río Teuco), Bermejo Nuevo, vagy egyszerűen Bermejo folyó. A két ág a Villa Río Bermejito közelében találkozik, így alkotva az Alsó Bermejo folyót. [1]

A Bermejo folyó 1060 km hosszú, és vízgyűjtő területe 123 000 km2. Éves átlagos vízhozama rendszertelen, és 20 m3/s és 14 000 m3/s között változik.[1][2]

A folyó a Sierra de Santa Victoria nevű hegyvonulatban ered, a[3] koordináták környékén, Tarija közelében, néhány kilométerre délkeletre a bolíviai Chaguayától, és nem messze az argentin Jujuy tartomány Quiacától. Általában délkeleti irányt tart. Legfőbb mellékfolyói a Lipeo folyó, lejjebb pedig a Grande de Tarija, az Iruya folyó és a San Francisco folyó. Az Argentína és Bolívia közötti nemzetközi határ részét képezi.

A Bermejo nem hajózható. A 19. század végén számos kísérletet tettek a folyó kereskedelmi hajózhatóságának megnyitására, de ezek mindegyike kudarcba fulladt, főként a folyó sekély vize miatt, amely hatalmas mennyiségű hordalékot szállít. A Baktérítő közelében a folyó kettéválik; a kisebb déli ág, a Bermejito, és az északi ág, amely a Teuco folyó néven ismert (más néven Bermejo vagy Bermejo Nuevo). Salta tartományt elhagyva a Teuco a provinciák Chaco és Formosa közötti határt jelöli.

A Bermejito szakaszos és kanyargós, Chaco tartományt a El Impenetrable dzsungel közelében szeli át. A folyó partján ma is láthatók az egykori városok romjai: Concepcion del Bermejo, San Bernardo de Vértiz,[4] és La Cangayé.[5]

A Teuco követi a folyását a végállomásig és a Paraguay folyóba torkollik, Pilar város előtt, Paraguayban.

A folyó vörös színű üledékeket szállít, és szabálytalan zátonyokat hoz létre, amelyek akár meg is változtathatják a folyását, a régebbi medret nedves mélyedésekként hagyva meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bermejo River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]