Berlini Gépgyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Berlini Gépgyár
BMAG.jpg
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1852. október 3.
Megszűnt 1966
Székhely Berlin
Iparág mozdonygyár
A Wikimédia Commons tartalmaz Berlini Gépgyár témájú médiaállományokat.
Firmenschild an einer Dampflokomotive

A Berlini Gépgyár (teljes nevén: Berlini Gépgyártó Részvénytársaság, németül: Berliner Maschinenbau AG, röviden BMAG, korábban: L. Schwartzkopff, Berlin) német gépgyártó vállalat volt, mely elsősorban a gőzmozdonygyártásról vált ismertté. Már jóval az első világháború kitörése előtt saját fejlesztésű torpedóval rendelkezett, s mindkét világháborúban jelentős szállító volt belőle.

Története[szerkesztés]

Az alapítástól 1945-ig[szerkesztés]

Louis Schwartzkopff 1852. október 3-án Berlin Oranburg nevű elővárosában a Berlin Stettini állomás közelében a Chausseestraße 20 alatt Eisengießerei und Maschinen-Fabrik von L. Schwartzkopff néven céget alapított. Az 1860-as tűzvész után és mivel a „Tűzföld”-nek nevezett ipari negyed érintette az üzemet, központi víztárolókat és vízszállító járműveket kezdtek gyártani a több vasúttársaságnak. Az első Schwartzkopff gőzmozdony 1867. február 1-én készült el a Niederschlesisch-Märkische Eisenbahn. Ugyanebben az évben megnyílt az „új üzem” az egykori Ackerstraße 96 (később Scheringstraße 28) alatt, ahol 1874 közepéig évente kb. 150 db mozdony készült. 1885-ben külön villamossági részleg csatlakozott hozzá dinamók, motorok, transzformátorok, kapcsolókészülékek és komplett energiaellátó központokat tudjanak gyártani hajók részére. 1897-ben Wildauban épült üzem és évvel később a Mozdony és Általános Gépgyár (gőzmozdonyok, kompresszorok, stb.) fokozatosan Berlinből ide költözött. Az ackerstraßei üzemben maradt a torpedógyártás, a Chausseestraßen pedig az igazgatás. 1899-től épült még egy cég a Linotype-szedőgép gyártására, a berlini Mergenthaler Setzmaschinen-Fabrik GmbH. 1907. július 4-én indult a kooperáció a müncheni Maffei céggel A meglévő wildaui üzem mellett létrehozták a Maffei-Schwartzkopff-Werke GmbH-t. Ott kezdték el 1910-ben gyártani és felszerelni a villamos mozdonyokat, melyeket 1924-ben követtek a dízelmozdonyok. 1932-ben a Maffei-Schwartzkopff-Werke GmbH-t felszámolták.

Berlini Gépgyártó Részvénytársaság[szerkesztés]

A cég 1870. július 1-jén Berliner Maschinenbau-Actien-Gesellschaft vormals L. Schwartzkopff, Berlin néven részvénytársasággá alakult.[1] 1888. június 30-ig Louis Schwartzkopff maradt a főigazgató, őt Emil Kaselowsky, Ferdinand Kaselowsky fivére követte..

Torpedók[szerkesztés]

A Berliner Maschinenbau AG 1876-ban gyártotta első torpedóját. A foszforbronzból készült fegyver kalibere (Ø) von 350 mm wol 14 kg-os robbanófejjel. Tömege 273 kg volt, 4,5 m hosszú, és már a 17 csomó (kn) sebességet ért el a 400 méteres futópályán.

A második világháború után[szerkesztés]

A berlini gyárcsarnokot a második világháborúban lerombolták, majd azt követően lebontották és Wildauban is véget ért a mozdonygyártás 1945-ben a Berliner Maschinenbau AG-ben. A megmaradt üzemben vasöntvényeket, szedőgépeket, (üveg)palackfúvó gépeket készítettek 1945. szeptember 28-ától. 1961 januárjában megszerezte a Moorburger Treckerwerkét és átállította a termelést azokra a termékekre. 1966-ban a Berliner Maschinenbau AG beleolvadt a DIAG-ba, vagyis a Deutsche(n) Industrieanlagen Gesellschaft mbH-ba.[2]

Mozdonygyártás[szerkesztés]

A Berliner Maschinenbau AG az alábbi típusú mozdonyokat gyártotta:

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Berliner Maschinenbau című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Irodalom[szerkesztés]

  • Eberhard Rössler: Die Torpedos der deutschen U-Boote. (németül) Herford: Koehler. 1984. ISBN 3-7822-0328-3  

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:BMAG locomotives
A Wikimédia Commons tartalmaz Schwartzkopff témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  1. Aktie der neuen AG aus dem Jahr 1932 Archiválva 2012. július 29-i dátummal az Archive.is-en, bei Effectenwelt, abgerufen am 13. März 2009
  2. [1]