Berlin tömegközlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Berlin tömegközlekedése több részre tagolódik: a vasútra, a közútra, a légi- és a vízi járatokra.

Légi[szerkesztés]

Berlin repülőterei

Berlinben két nagy nemzetközi repülőtér található: Tegel és Schönefeld. A harmadik repülőtér Tempelhof volt, de ezt 2008-ban lakossági nyomásra, népszavazás eredményeképpen bezárták. A Schönefeldről és a Tegelről (amelyek azokról a városrészekről kapták a nevüket, ahol találhatóak) 2010 nyarától 166 célállomás érhető el közvetlen járatokkal. Eme két reptér a vezető németországi légitársaságok (Lufthansa stb.) bázisrepülőtere (is).

2008-ban az utasforgalom a Schönefelden 6 600 000 fő volt, míg a Tegelen 14 500 000 fő.

2006 márciusában megkezdődtek a Berlin–Brandenburg repülőtér építési munkálatai. Maximális kapacitása meghaladja majd a 27 millió főt, míg a leghosszabb kifutója el fogja érni a 4 kilométert.

Vízi[szerkesztés]

Komp[szerkesztés]

Vasút[szerkesztés]

Metró (U-Bahn)és S Bahn térképe[szerkesztés]

S-Bahn[szerkesztés]

A berlini S-Bahn hálózat

Berlinben az S-Bahn klasszikus definícióját kielégítő, a múlt század eleje óta fennálló elővárosi gyorsvasúti rendszer található. A német definíció szerint ugyanis csak akkor beszélhetünk valódi S-Bahn-ról, ha a nagy népsűrűségű körzetet kiszolgáló ütemesen közlekedő vasút infrastruktúrájában (960 mm-es magasságú peron, eltérő jelzőberendezések ill. feszültségszint stb.) is elkülönül a nagyvasúti rendszertől.

Berlin fejlődése az újraegyesítés óta nem csak építészetileg, de a tömegközlekedés szempontjából is rohamléptekkel halad. Ezt jól tükrözi az 1992-ben aláírt, 500 db kétrészes vonat szállításáról szóló szerződés is, mely megindította a mintegy 1500 járművet számláló elővárosi flotta cseréjét.

Villamos[szerkesztés]

Főleg a város keleti részén sűrű a villamoshálózat, a nyugati oldalon a hálózatot az újraegyesítés előtt teljesen felszámolták, ma néhány utólag épített szakasz működik. 2004-től kiemelt villamosjáratokat hoztak létre, melyeket "MetroTram"-nak neveztek el, jelzésük egy "M" betű és a viszonylatszám.

A járműállomány főleg a Bombardier Flexcity és Tatra KT4D típusú szerelvényekből áll.

Távolsági[szerkesztés]

Városi tömegközlekedés[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Transport in Berlin
A Wikimédia Commons tartalmaz Berlin tömegközlekedése témájú médiaállományokat.