Bergdorf Goodman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az áruház

A Bergdorf Goodman egy luxusáruház New Yorkban.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1899-ben Herman Bergdorf, elzászi származású bevándorló női szabóságot nyitott a Union Square-nél, Manhattan szívében. Edwin Goodman, az egyik alkalmazott, pár év múlva megvásárolta az üzletet a tulajdonostól, s noha ezután egymaga vezette a vállalkozást, a Bergdorf Goodman nevet megtartotta. Egy rövidebb átmeneti költözés után 1928-ban az áruház elfoglalta mai helyét a Fifth Avenue 754. szám alatt. A férfiruházat és -szépségápolás részlegei 1990-ben új, háromszintes épületbe költöztek az utca túloldalára.

A Bergdorf Goodman volt az első üzlet, ahol készruhákat kínáltak a vevőiknek amerikai és francia divat szerint. Később saját parfümmel, bundaszalonnal és fiataloknak szóló kollekcióval is előálltak, és vevőkörük rohamosan növekedett. Goodman mindvégig kitartott amellett, hogy noha megtehetné, hogy több boltot nyisson a városban, a termékek és a kiszolgálás kiváló minőségét csak úgy lehet biztosítani, ha egy helyen marad minden.

Goodman 1953-ban kora egyik legünnepeltebb kereskedőjeként vonult vissza, munkásságát méltató kitüntetésekkel a zsebében.

Ma már az áruház kiterjed a legfelső emeletekre is, ahol korábban a Goodman család rezidenciája volt: a kilencediken található a John Barrett fodrász-szalon és a Susan Ciminelli fürdő. Az alagsorban 15 000 négyzetméteres szépségszalont rendeztek be.

Külön említést érdemelnek a páratlan műgonddal és művészi érzékkel kialakított kirakatok, aminek minden évben csodájára járnak az emberek.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cég honlapja