Berci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Berci
Kiadó Semic Interprint
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Formátum puhabrítós
Megjelent számok 10

Svéd képregényfigura Rune Andréasson tollából. Svéd neve Bamse. Kalandjait Magyarországon 1988-ban olvashatták, összesen 10 szám jelent meg. A képregény akkor jelent meg, mikor a Góliát és a Bobo már két éve futottak. A hasonló szellemiségű, főként kisiskiskolás korú gyermekeknek szóló képregény példányszámban elmaradt, ezért meg is szűnt. Berci kedves mackófigura, akinek kedvenc eledele a muszkliméz, amiből ha eszik, hirtelen erőre tesz szert. Ezért mindig van nála egy kis tubus nagyanyó által főzött muszkliméz, hogyha ő vagy barátai bajba kerülnének, tudjon segíteni. Rengeteg barátja van: Ugrifüles, Eszenagy, Bundi, Cincogó, Micu, Fanti. Fantinak, az öntudatos és néha kissé goromba elefántnak külön kalandjai vannak. Fanti azt hiszi magáról, hogy kiválóan tud trombitálni, de az igazságot senki nem meri neki megmondani, mert megsértődik.

Berci kalandjai egytől egyig tanulságosak és közel állnak a klasszikus mesékhez. Berci egyik kalandjában például ugyanúgy kerülik ki a tuskóembereket, mint ahogyan Odüsszeusz tette Polüphémosszal: amikor elébük áll a behemót, Eszenagy tanácsára Senki néven mutatkozik be, majd odacsap a tuskóembernek, aki segítségért kezd kiabálni, s mikor elmondja, hogy Senki (sem) bántotta, a bátyja megdorgálja.

Aranyos, mindenkor szerethető figurák ezek. Bundi, Cincogi és Micu kutya-egér-macska triója jellegzetesen naiv ahhoz, hogy egymás legjobb barátai legyenek.