Benkő László (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benkő László
2009. októberében
2009. októberében
Életrajzi adatok
Született 1943. június 12. (74 éves)
Szombathely
Pályafutás
Műfajok rock, progresszív rock
Aktív évek 1962
Együttes Omega
Benkó Dixieland Band
B-Project
Próféta
Megapolis
Hangszer szintetizátor
zongora
orgona
trombita
furulya
Díjak
Tevékenység
Kiadók MHV
Hungaroton
MI5 Records
Universal Mucic
Decca Records
Bellaphon
WEA
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Benkő László témájú médiaállományokat.
László Benkő

Benkő László (Szombathely, 1943. június 12. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, billentyűs, zeneszerző, az Omega tagja.

Pályafutása[szerkesztés]

Benkő László jogász és Barlai Ilona fia.[1] Tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. Az Omega 6 - Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976–1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték, de legvalószínűbb, hogy Benkő kevés dalt írt az Omegában, de azok általában a legjobbak közül valók.

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. 2013-tól rendszeresen fellép a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák.

A Beatrice 35 Koncerten - 2013

Hangszerei[szerkesztés]

Jelenleg Korg szintetizátorokon (Z1,Triton,Karma) játszik.

Diszkográfia[szerkesztés]

Omega[szerkesztés]

Itt az együttes sorlemezeinek listája olvasható, bővebben lásd Omega szócikk. Az együttes valamennyi kiadványán közreműködött, kivéve a „fél-Omega” név alatt Japánban megjelent kislemezt.

Szólólemezek[szerkesztés]

 • Lexikon 1982
 • Lexikon 2 1984
 • Lexikon A-Z 1988 - a két album anyaga egyben, CD-n
 • Ikarosz 1990
 • Omega-mix 1991
 • Impressio 1994
 • Hogyan tovább? 2004 - A rózsa éneke című film zenéje
 • Másik világ 2012

Komolyzenei Omega-átiratok[szerkesztés]

Közreműködések[szerkesztés]

 • Szekeres Tamás - King Street Blues
 • Szabó Andris - Taníts meg szeretni
 • Szabó Andris - Dalokban élnek a fények
 • Szabó Andris - A szívemmel is látható

Jelentősebb zenész- és szerzőtársai[szerkesztés]

Egy koncerten (2010)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Ki kicsoda 2000: Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20 000 kortársunk életrajza, főszerk. Hermann Péter, I–II, Budapest, Greger-Biográf, 1999. ISSN 1215-7066 – Benkő László szócikkét ld. I. köt. 150. p.
 • Az Omega együttes weboldala
 • http://www.omega-rock.fw.hu