Bengt Jönsson Oxenstierna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bengt Jönsson Oxenstierna
Bengt Jönssont ábrázoló kép a tensta-i templomban
Bengt Jönssont ábrázoló kép a tensta-i templomban
Született 1390-es évek
Elhunyt 1450[1]
Állampolgársága svéd
Házastársa Kristina Kristiernsdotter
Gyermekei
SzüleiMärta Finvidsdotter av Frösvik, heiress of Frösvik manor
Jöns Bengtsson
Foglalkozása politikus
Tisztsége régens
Sírhelye Uppsalai dóm
A Wikimédia Commons tartalmaz Bengt Jönsson Oxenstierna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bengt Jönsson Oxenstierna svéd államférfi, lovag és néhány hónapig Svédország kormányzója testvérével, Nils Jönssonnal közösen.

Bengt Jönsson az 1390-es évek elején született, legkésőbb 1393-ban, mert 1409-ben már nagykorú volt. Apja id. Jöns Bengtsson Oxenstierna, anyja Martha Finvidsdotter Froze volt. 1426-ban tierp-i kerületi bíró lett, 1437-től tagja a svéd Titkos Tanácsnak. Uppland főbírája 1439-től (vagy 1440-től). I. Kristóf király 1441-ben, a koronázásán lovaggá ütötte. A király halála után, 1448 januárjától júniusáig fivérével, Nils Jönssonnal közösen Svédország kormányzói tisztét töltötte be, míg Karl Knutssont királlyá nem választották.
Bengt Jönsson egy (vagy két) évvel később meghalt.

1416-ban feleségül vette Kristina Kristiernsdotter Vaasat, majd annak halála után 1437-ben Martha Lydekadotter Stralendorpot. Fia, Jöns Bengtsson Uppsala érseke és Svédország kormányzója lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bengt Jönsson (Oxenstierna) című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.