Benedikt Ried

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Benedikt Ried
Benedikt Rejt.jpg
Született 1454 k.
Landshut
Elhunyt 1534. október 30.
Louny
Művészneve Benedikt Rejt
Állampolgársága osztrák?, cseh
Nemzetisége német
Foglalkozása építész
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Benedikt Ried témájú médiaállományokat.
A Szent Borbála-templom boltozata
Az Ulászló-terem boltozata

Benedikt Ried (csehül: Benedikt Rejt, kb. 1454, Landshut? – 1534. október 30., Prága[1]) német származású cseh építész, építőmester, Cseh- és Morvaország utolsó monumentális késő gótikus boltozatainak építője, a „német különgótika” sajátos cseh változata, az ún. Ulászló-gótika legnagyobb mestere.

Korai éveiről semmi biztosat nem tudunk; ezekre biográfusai csak következtetnek a későbbi adatokból. A szakmát valószínűleg Passauban vagy egy bécsi műhelyben tanulta ki. Az első biztos adat 1485 körül kelt, amikor II. Jagelló Ulászló cseh király megbízta a tüzérségi szakértőként ismert Riedet, hogy emeljen ágyútornyot egy korábbi, a 13. század elején épült bástya helyére. 22 m belső átmérőjével, 40 m magasságával ez lett a vár legnagyobb tornya, és rendkívül modern konstrukciónak számított.[2] Prágában ébredt művészi öntudatára, tért át a hadmérnöki munkákról az egyházi és világi építészetre.

Ugyancsak a király megbízására 1486-ban kezdte tervezni a Régi királyi palotában az Ulászló-terem kialakítását. Az építkezést 1492-ben kezdték el és 1502-ben fejezték be. A palota átalakításának következő lépcsőjeként (1503 és 1520 között) építette fel a Lajos-szárnyat.

Utolsó nagy munkája a lounyi Szent Miklós-templom volt. A városban megkapta a polgárjogot, és attól fogva rendszerint Louni Benedek („Benedict von Laun”) néven említették. Itt is temették el az általa épített Szent Miklós-templomban, sírját azonban a 17. században, az ellenreformáció hevületében elpusztították.

Fontosabb munkái:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A német Wikipédia szerint a bajorországi Launban
  2. Prague.net: Mihulka Powder Tower

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Benedikt Ried című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.