Ben Foster (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ben Foster (színész) szócikkből átirányítva)
Ben Foster
Ben Foster (2006)
Ben Foster (2006)
Életrajzi adatok
Született 1980. október 29. (35 éves)
Boston, Massachusetts
 USA
Pályafutása
Aktív évek 1996 - napjainkig

Ben Foster az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ben Foster témájú médiaállományokat.

Ben Foster (Boston, 1980. október 29.) amerikai színész. Eddigi karrierje során olyan filmeket tudhat maga mögött, mint a Szabad a szerelem, Kihevered, haver! című tinifilmek, de olyan akciófilmeket is, mint A megtorló, X-Men: Az ellenállás vége, Alpha Dog vagy a Börtönvonat Yumába. Filmszerepei mellett feltűnt televíziós sorozatokban és színházi darabokban[1] is.

Gyermekkora[szerkesztés]

Ben Foster 1980-ban született a Massachusetts állambeli Bostonban. Szülei Gillian és Stephen Foster, akinek több saját étterme is van.[2] Ben szüleit „szabad szellemű, Vietnam ellen tiltakozó hippiként” jellemezte. Van egy öccse, Jon Foster, aki szintén színész, aki inkább sorozatokban volt látható, de szerepelt olyan filmekben, mint Az élet háza, Terminátor 3: A gépek lázadása és játszott már bátyjával a Pandorumban is. Csak úgy mint szülei, Ben is zsidó, apai nagyanyja pedig a Szovjetunióból emigrált, hogy elkerülje a pogromot 1923-ban. Négy évvel Ben születése után a család elköltözött Iowába, ahol Ben is tanult. A fairfieldi iskolában tanterv volt a transzcendentális meditáció, így neki is gyakorolnia kellett. Tizenhat éves volt, mikor otthagyta az iskolát és elköltözött Los Angelesbe, hogy elkezdje színészi karrierjét.

Pályafutása[szerkesztés]

1990-es évek[szerkesztés]

Ben Foster színészi karrierjét tizenhat évesen kezdhette meg a Flash Forward című sorozatban, melynek főszereplője volt. Filmes debütálása John Mallory Asher első filmjében, a Kounterfeitben volt 1997-ben.[3] A filmet videokazettákra gyártották, moziba soha nem került, de Ben belekóstolhatott a filmezésbe és szerepelhetett az akkor szintén feltörekvő Hilary Swankkal. 1998-ban három tévéfilmben is játszhatott. Az első a Tudom, mit suttogtál a sötétben című horror volt, majd a Reggeli Einsteinnel! könnyed családi vígjátékban volt látható, végül az 1973 című vígjátékban, mely mindössze 30 percesre sikeredett, mégis tévéfilm lett belőle. Ben karrierjét nem vitte előbbre, mégis örült, hogy újra a stáblista első helyén szerepelhetett. Az évtized utolsó produkciójában visszajött a filmekhez. 1999-ben Barry Levinson, Szabad a szerelem című romantikus drámában kapta meg az egyik főszerepet. Itt egy testvérpárt alakítanak Adrien Brodyval, akik a polgárjogi mozgalmak előretörésével megtanultak szabadnak lenni. Így Ben Kurtzman (Foster) beleszeret egy protestáns nőbe, amit persze a szülők nem néznek jó szemmel. A kritikusok nem foglalkoztak a filmml, azonban a közönségnek nagyon tetszett a film és Foster alakítását is dicsérték.[4]

2000-es évek[szerkesztés]

Ben Foster (Alpha Dog)

Az ezredforduló első évében nem szerepelt filmben, de 2001-ben jelentkezett Donnie Darko szerepére a Donnie Darkóba, ezt azonban végül Jake Gyllenhaal kapta meg. Így megint a tinifilmhez tért vissza, a Kihevered, haver!-ban egy gimnazistát alakított, akinek tönkrement az élete. A filmben Kirsten Dunsttal játszott együtt, akivel a forgatás során közelebb is kerültek egymáshoz és egy évig jártak.[5] Az Egy gyilkosság története című filmben, olyan sztárokkal játszhatott, mint Laura Linney, Peter Fonda, Steve Buscemi és Christina Ricci. A filmet többször is feldolgozták színházakban és négy Emmy-díj-jelölést is maga mögött tudhat. Ezután a Totál káoszban próbálta ki magát, ismét nagy nevekkel: Tim Allen, Rene Russo, Stanley Tucci vagy Tom Sizemore. Még ugyanebben az évben szerepelt a Robbanékony tinédzserben, szerepe szerint sérült lelkű tini, aki kitaszított az iskolában. Ben megkapta első filmes díját. Egy kisebb szerepet vállalt A fülke című thrillerben, de még a stáblistán sem lett feltüntetve. A 2003-as Northfork, melyet több fesztiválon is bemutattak, nem igazán nyerte el a közönség tetszését. Ismét Hilary Swankkal szerepelhetett a 11:14-ben, ekkora már jóval ismertebb lett mindkét színész. A filmről alkotott vélemény pedig, elég megosztott lett. Csakúgy mint A megtorló] című film, mely a képregényt dolgozza fel. Foster csak asszisztálhatott, de legalább együtt játszhatott John Travoltával. A Jeremiah története című dráma sem hozta meg a várva várt sikert.

Ben továbbra sem kapta meg az igazán nagy szerepet, egészen 2005-ig, mikor együtt játszhatott Bruce Willisszel a Túszdráma című akciófilmben. A történetben három srác (ő formálja meg az egyiket), kirabol egy gazdag férfit, azonban a házból nem tudják elvinni a pénz, mert amint a riasztó bekapcsol betonbunkerré válik a épület, ráadásul rendőrök veszik körül a területet. Ben kimagasló teljesítményt nyújtott. 2006-ban ismét Willisszel játszott az Alpha Dogban. Itt egy skinheadet alakít, akitől elrabolják az öccsét, mert nem tudja kifizetni az anyagot, amit vásárolt. Újabb figyelemre méltó alakítást tett le az asztalra, melyet már díjjal is honoráltak. Még ebben az évben az X-Men legutóbbi részében, az X-Men: Az ellenállás vége című filmben szerepelt, az Angyal / Warren Worthington III szerepében. 2007-ben Russel Crowe-val játszott a Börtönvonat Yumába című westernben, Charlie Prince, a hidegvérű gyilkos szerepében. A szerepére Thell Reed híres hollywoodi lőfegyverszakértő készítette fel. Több komolyabb kritikai díj jelölte az alakítását. Horrorban is kipróbálta magát, a 30 nap éjszaka című filmben, ahol vámpírokkal veszi fel a küzdelmet.[6] Matthew Perryvel a Birds of America című filmben is szerepelt. 2009-ben A harcmező hírnökeiben szerepelt; Will Montgomery (Foster) egy Irakból éppen hazatért srác, akit Tony Stone (Woody Harrelson, akit Oscar-díjra is jelöltek ezért az alakításáért) támogat lelkileg. Ők ketten azok, akik értesítik a legközelebbi hozzátartozókat a háborúban elhunyt családtagokról. Főként Woodyt ismerték el kritikailag, de Fostert is többen dicsérték.[7] A Pandorumban Dennis Quaiddel szerepelt, ők asztronautákat játszottak, akikre valaki vagy valami rájuk akar támadni a hajójukon. A filmben feltűnik öccse, Jon Foster is. 2011 januárjában mutatták be a Mestergyilkos-t, melyben Jason Stathammel szerepel. A filmben Statham bérgyilkost alakít, aki megöli Foster apját, ennek ellenére mégis őt választja mentorának. Ezen kívül a Here című drámában kapta meg a főszerepet, melyet a kezdő rendező Branden King forgatta le.

2012-ben a Wahlberg-fivérekkel szerepelt a Csempészekben, majd az Oscar-díjas rendező, Barry Levinson filmjében, a Gotti: In the Shadow on My Father-ben szerepel, olyan híres színészek mellett, mint Al Pacinoés John Travolta.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Szerepe Rendező Szinkronhang[8]
2013 Öld meg kedveseid Kill Your Darlings William Burroughs John Krokidas Zámbori Soma
2013 A túlélő Lone Survivor Matthew Axelson Peter Berg Dolmány Attila
2012 - Gotti: In the Shadow of My Father ifjabb John Gotti Barry Levinson
2012 Csempészek Contraband Sebastian Abney Baltasar Kormákur Zámbori Soma
2011 Rampart Rampart Terry tábornok Oren Moverman Karácsonyi Zoltán
2011 - 360 Tyler Fernando Meirelles
2011 A mestergyilkos The Mechanic Steve McKenna Simon West Szabó Máté
2011 Sorselágazás Here Will Shepard Branden King
2009 Pandorum Pandorum Bower Christian Alvart Zámbori Soma
2009 A harcmező hírnökei The Messenger Will Montgomery őrmester Oren Moverman Fekete Zoltán
2008 Balhés tesók Birds of America Jay Craig Lucas Szabó Máté
2007 30 nap éjszaka 30 Days of Night az idegen David Slade Szkárosi Márk
2007 Börtönvonat Yumába 3:10 to Yuma Charlie Prince James Mangold Tarján Péter
2006 X-Men: Az ellenállás vége X-Men: The Last Stand Angyal / Warren Worthington III Brett Ratner Zámbori Soma
2006 Alpha Dog Alpha Dog Jake Mazursky Nick Cassavetes Bozsó Péter
2005 Túszdráma Hostage Mars Krupcheck Florent Emilio Siri Fekete Ernő
2004 Jeremiah története The Heart Is Deceitful Above All Things Fleshy Boy Asia Argento
2004 A megtorló The Punisher Piercinges Dave Jonathan Hensleigh Simonyi Balázs
2003 11:14 11:14 Eddie Greg Marcks Karácsonyi Zoltán
2003 Northfork Northfork Cod Michael Polish
2002 A fülke Phone Both Big Q (nincs feltüntetve) Joel Schumacher
2002 Robbanékony tinédzser Bang Bang You're Dead Trevor Adams Guy Ferland Markovics Tamás
2002 Totál káosz Big Trouble Matt Arnold Barry Sonnenfeld Molnár Levente
2002 Egy gyilkosság története The Laramie Project Aaron Kreifels Moisés Kaufman
2001 Kihevered, haver! Get Over It Berke Landers Tommy O'Haver Tóth Barna (első hang)
Baráth István (második hang)
1999 Szabad a szerelem Liberty Heights Ben Kurtzman Barry Levinson
1998 1973 (TV film) 1973 (TV) Peter Gail Mancuso
1998 Reggeli Einsteinnel! (TV Film) Breakfast with Einstein (TV) Ryan Craig Shapiro
1998 Tudom, mit suttogtál a sötétben (TV film) I've Been Waiting for You (TV) Charlie Christopher Leitch
1997 - Kounterfeit Travis John Mallory Asher

Sorozatban[szerkesztés]

Ben Foster egész karrierjét sorozatban kezdte 1995-ben a Flash Forward-ban. A sorozatban 26 epizódban szerepelt, mint főszereplő, ám egy évad után a sorozat megszűnt. Ez volt az első Disney Channel által alakított sorozat.[9] 1988 egy epizód erejéig szerepelt a You Wish-ben, majd két részig a Különcök és stréberekben. A Családjogi esetekben is feltűnt szintén egy epizódig. Középiskolába ment, amikor szerepelt a Boston Publicban, majd a Stephen King regényéből feldolgozott A holtsáv című kanadai sorozatban játszott. Visszatérő szereplő volt, mint a biszexuális Russell Corwin a Sírhant művekben. A HBO produkcióban két év alatt 22 epizódban szerepel. Legutóbb 2007-ben volt vendég színész A nevem Earl-ben, mint Glenn a visszatérő bűnöző...

Sorozat megjelenései[szerkesztés]

Ben Foster (A nevem Earl)
Év Cím Eredeti cím Szerepe Epizód
2007 A nevem Earl My Name Is Earl Glenn 2
2005 A holtsáv The Dead Zone Darren Foldes 1
2003-2005 Sírhant művek Six Feet Under Russell Corwin 22
2001-2002 - Boston Public Max Warner 2
2000 Családjogi esetek Family Law Jason Nelson 1
1999-2000 Különcök és stréberek Freaks and Geeks Eli 2
1998 - You Wish Earl 1
1996-1997 - Flash Forward Tucker James 26

Díjai és jelölései[szerkesztés]

Év Kategória Díj Film
Közép-Ohioi Filmkritikusok Egyesülete
2008 díj: legjobb férfi mellékszereplő - Második hely Börtönvonat Yumába
2008 díj: legjobb filmes csapat - Második hely Börtönvonat Yumába
Daytime Emmy-díj
1990 díj: legjobb férfi alakítás - Gyerek különdíj Robbanékony tinédzser
Fiatal Hollywood-díj
2006 díj: legjobb férfi alakítás Alpha Dog
Filmszínészek Egyesülete-díj
2008 jelölés: legjobb szereplőgárda Börtönvonat Yumába
2005 jelölés: legjobb szereplőgárda Sírhant művek
2004 díj: legjobb szereplőgárda Sírhant művek
Gemini-díj
1998 jelölés: legjobb férfi alakítás - Gyerek programban Flash Forward
1997 jelölés: legjobb férfi alakítás - Gyerek programban Flash Forward
Gotham-díj
2009 jelölés: legjobb férfi alakítás A harcmező hírnökei
San Diegoi Filmkritikusok Egyesülete
2009 jelölés: legjobb férfi alakítás A harcmező hírnökei
Satellite-díj
2007 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő - dráma kategória Börtönvonat Yumába
Szaturnusz-díj
2008 jelölés: legjobb férfi mellékszereplő Börtönvonat Yumába
Teen Choice-díj
2001 jelölés: Legjobb filmes páros - Kirsten Dunst Kihevered, haver!

Forrás[szerkesztés]

  1. színház (magyar nyelven). Origo. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  2. apja étterme (angol nyelven). pqarchiver.com. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  3. John Mallory Asher (angol nyelven). imdb.com. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  4. Film sikere (angol nyelven). imdb.com. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  5. Kisten Dunst-tal (angol nyelven). imdb.com. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  6. 30 nap éjszaka (magyar nyelven). filmkatalogus.hu. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  7. A hírnök című film alakítása (magyar nyelven). filmkatalogus.hu. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  8. Szinkronhangjai (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  9. Flash Forward (angol nyelven). wikipedia.org. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ben Foster (actor) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]