Ugrás a tartalomhoz

Ben 10-nel kapcsolatos művek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ben 10
AlkotóMan of Action
Film és televízió
Mozifilm(ek)
Televíziós műsor(ok)Ben 10: A legnagyobb kihívás
Animációs sorozat(ok)
Játékok
HagyományosBen 10
Videojáték(ok)

A Ben 10 (ejtsd: Ben Ten) amerikai médiafranchise, amelyet a Man of Action csoport alkotott, és a Cartoon Network Studios készített. Az alaptörténet, hogy egy fiú talál egy karóraszerű eszközt (Omnitrix, később Ultimátrix), amit rácsatol a karjára. Az Omnitrix és az Ultimátrix lehetővé teszik, hogy sokféle idegenné átváltozzon. Az eredeti sorozatot (Ben 10) a Ben 10 és az idegen erők követte. Ezt pedig a Ben 10: Ultimate Alien, amelyet a Ben 10: Omniverzum. A rajzfilmsorozatok sugárzó csatornája mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon a Cartoon Network.

Sorozatok[szerkesztés]

Ben 10[szerkesztés]

A Ben 10 az eredeti sorozat, melyben a főszereplő, Ben Tennyson 10 éves korában rátalál az Omnitrixre, miközben Gwen Tennyson nevű unokatestvérével és Max Tennyson nevű nagyapjával nyaral. A sorozatban Ben és Gwen 10, Max nagyapa pedig a sorozat elején 59, a végén 60 éves.

Ben 10 és az idegen erők[szerkesztés]

A Ben 10 és az idegen erők öt évvel az eredeti sorozat után játszódik. Bennek és Gwennek már a 16 éves Kevin is segít a harcban.

Ben 10: Ultimate Alien[szerkesztés]

A Ben 10: Ultimate Alien egy évvel a Ben 10 és az idegen erők után játszódik. Ben és Gwen már 16, Kevin 17 éves. Ben az Omnitrix helyett az Ultimátrixot viseli.

Ben 10: Omniverzum[szerkesztés]

A Ben 10: Omniverzum a Ben 10 negyedik sorozata, amelyben Ben már 17 éves. Más a rajzstílusa, mint a többi Ben 10 sorozatnak. Magyarországon 2012. szeptember 26-án mutatták be.[1]

Ben 10 (2016)[szerkesztés]

A 2016-os Ben 10 az eredeti, első Ben 10 sorozat rebootja, melyben számos dolgot újragondoltak az alkotók, kezdve az Omnitrix 10 alapidegenjének összeállításával. A főszereplő itt is a 10 éves Ben Tennyson, kuzinja Gwen Tennyson és nagyapjuk Max Tennyson.

Filmek[szerkesztés]

Ben 10: Az Omnitrix titka[szerkesztés]

A Ben 10: Az Omnitrix titka egy magyar szinkronnal is ellátott mozifilm. Magyarországon a Cartoon Network vetítette le 2008. március 21-én, valamint március 23-án ismételték.[2] A történetben Ben Dr. Animóval folytatott harca során véletlenül beindul az Omnitrix önmegsemmisítő módja, és elkezd visszaszámolni, ezért Ben elindul felkutatni az Omnitrix készítőjét, mert csak ő tudja leállítani.

Ben 10: Harcban az idővel[szerkesztés]

A Ben 10: Harcban az idővel egy magyar szinkronnal is ellátott élőszereplős mozifilm. A filmben Ben az egykor vízveztekszerelő, de azóta gonosszá vált Eonnal veszi fel a harcot, aki szerkezetével ismét megpróbál alagutat nyitni az ő bolygója és a Föld között, hogy elpusztítsa azt.

Ben 10: Alien Swarm[szerkesztés]

A Ben 10: Alien Swarm egy magyar szinkronnal is ellátott élőszereplős mozifilm. Magyarországon a 2009. december 6-i bemutatóján nézettségi rekordot döntött.[3]

A Ben 10: Harcban az idővel folytatása. Egy bemutató előzetest mutattak 2008. október 3-án a Star Wars: A klónok háborúja premierje alatt, és a teljes előzetest a második évad befejező epizódja után mutatták 2009. március 27-én, egy másik előzetest, amiben bemutatták az Óriásszauruszt (Humongousaur) a harmadik évad premierjén mutatták 2009. szeptember 11-én. A filmet 2009. november 25-én sugározták. Ezt is Alex Winter rendezte, Ryan Kelley volt Ben, Nathan Keyes volt Kevin és Galadriel Stineman volt Gwen. Lee Majorsnak felajánlották, hogy újra ő legyen Max, de ezt visszautasította, és Barry Corbin töltötte be a szerepét. A filmben egy új szereplő is feltűnt, Elena, Ben gyermekkori barátja, akit Alyssa Diaz alakít.[4] A filmben szereplő idegenek: Nagyfagy (Big Chill), Óriásszaurusz (Humongousaur) és Nanomech.

Ben 10: Le az űrlényekkel![szerkesztés]

A Ben 10: Le az űrlényekkel! egy magyar szinkronnal is ellátott számítógép-animációs mozifilm. Ez a film az első olyan Ben 10 film, amely ezzel a technikával készült. Magyar bemutatója 6 nappal az amerikai után, 2012. március 17-én volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Ben 10 Omniverzum premiere. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2012. augusztus 3.)
  2. A Cartoon Network Magazin 2008. márciusi száma
  3. Nézettségi rekord. [2013. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 21.)
  4. http://www.cartoonnetwork.com/tv_shows/promotion_landing_page/ben10/index.html

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ben 10
A Wikimédia Commons tartalmaz Ben 10-nel kapcsolatos művek témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]