Belorusszkaja metróállomás (Zamoszkvoreckaja vonal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belorusszkaja metróállomás
OrszágOroszország
HelyTverszkoj kerület
Állomáskód
  • 035
  • БВ
Műemlékvédelmi besorolástentative cultural heritage site in Russia
Megnyitás1938. szeptember 11.
Felhasználási terület
Legnagyobb mélység34 m
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekmoszkvai metró
Szomszédos állomások
  • Majakovszkaja (Alma-Atinszkaja, Zamoszkvoreckaja)
  • Dinamo (Hovrino, Zamoszkvoreckaja)
Vasútvonalak
Átszállási lehetőségekBelorusszkaja
Elhelyezkedése
Belorusszkaja metróállomás (Moszkva)
Belorusszkaja metróállomás
Belorusszkaja metróállomás
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 46′ 35″, k. h. 37° 34′ 54″Koordináták: é. sz. 55° 46′ 35″, k. h. 37° 34′ 54″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Belorusszkaja metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A moszkvai metrónak a Zamoszkvoreckaja vonalon található Belorusszkaja állomása a közeli Belorusszkij pályaudvarról kapta nevét. A Tverszkoj kerületben, a főváros Központi közigazgatási körzetében helyezkedik el. Az állomáson átszállási lehetőség van a a Kolcevaja vonal Belarusszkaja állomására. Szomszédos állomásai a Zamoszkvoreckaja vonalon a Dinamo és a Majakovszkaja.

A metróállomást 1938. szeptember 11-én nyitották meg a moszkvai metró második vonalán a mai nevén Tyeatralnaja és a Szokol állomások közötti szakasz átadásakor. Egyetlen kijárata csak a Belorusszkij pályaudvar épületébe vezetett.

Története[szerkesztés]

A második világháború idején az állomás egy részét katonai parancsnoki központ számára vették igénybe, de a többi részén folytatódott a közlekedés. Éjszakára óvóhelyet alakítottak ki benne.[1] Az egyik bombázás során megsérült egy fenti vízvezeték, és a víz elárasztotta a mozgólépcsők gépházát, majd betört a peronra is; csak nagy nehézségekkel sikerült a hibát elhárítani.[2]

1952-ben megnyílt az átjáró a a Kolcevaja vonal Belarusszkaja állomására.[3] Az 1970-es évek elején az állomás csarnokának falát borító márványt gránitlemezekre cserélték. 1998-ban új mozgólépcsőket helyeztek el az állomáson.[4] 2004-ben az állomásnak a vágányok mögötti falain lévő csempeborítást márványra cserélték.[5]

A moszkvai Malij tyeatr (Kis színház) „tematikus szerelvénye” az állomáson.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Конкурс «История Московского метрополитена». Итоги четвертого тура. Официальный сайт Московского метрополитена. [2011. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 18.)
  2. Московскому метрополитену — 50 / Годы Великой Отечественной. metro.ru. [2012. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 11.)
  3. Белорусская. Официальный сайт Московского метрополитена. [2012. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  4. Основные характеристики эскалаторов. Официальный сайт Московского метрополитена. [2011. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 20.)
  5. Годовой отчёт за 2004 год. Официальный сайт Московского метрополитена. [2012. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 18.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Белорусская (станция метро, Замоскворецкая линия) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.