Belgrád Felszabadításáért emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Belgrád Felszabadításáért emlékérem
Медаль «За освобождение Белграда»
előnézet
előnézet
Adományozza a Szovjetunió,
Típus egyfokozatú kitüntetés
Indoklás Részvétel Belgrád felszabadításában 1944. szeptember 29.1944. október 22. között.
Státusz már nem adományozható
Jellemzői átmérő 32 mm sárgaréz
Statisztikák
Alapítás dátuma 1945. június 9.
Kitüntetések száma 70 000 fő
Viselési sorrend
Azonos rangú kitüntetés Varsó Felszabadításáért emlékérem
Kapcsolatos Bécs Bevételéért emlékérem
Budapest Bevételéért emlékérem

Szalagsáv
Szalagsáv

A Belgrád Felszabadításáért emlékérem (oroszul: Медаль «За освобождение Белграда», transzliteráció:Medal Za oszvobozsdényie Belgrada) második világháborús szovjet katonai kitüntetés, melyet 1945. június 9-én alapítottak.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetés azoknak a harcoknak állít emléket, amelyet Belgrád második világháborús ostrománál 1944. szeptember 29.1944. október 22. között a szovjet, a jugoszláv és a velük szövetséges erők kifejtettek a város felszabadítása érdekében. Hasonlóan a Szovjetunió által adományozott kitüntetések nagy részéhez, már nem adományozható. Körülbelül 70 000 fő részesült ebben a kitüntetésben, mely a gyűjtők körében nagy becsben tartott népszerű darab és kereskednek is vele. Az érem tervezője А. Kuznyecov.

Kinézete[szerkesztés]

Az érme sárgarézből készült alakja szabályos kör, melynek átmérője 32 mm. Az elülső oldalát két zászlószalaggal kötött babérkoszorú öleli körbe az érem felső részén lévő körfelirat «ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ» (felszabadításáért) és középen «БЕЛГРАДА» (Belgrád) felirat. Az érme felső részén középen látható egy ötágú csillag.

A hátoldalon dátum «20 октября 1944», (1944. október 20.) és fölötte középen ötágú csillag található. Az érme minden felirata és képe domború. Az éremhez tartozó 24 milliméteres szalagsáv moaré selyem zöld, melynek középen fut egy 8 milliméter vastag fekete sáv. A szalag szélessége 24 milliméter és a benne lévő fekete sáv szélessége 8 milliméter.

Fordítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]