Belgrád–Bar-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belgrád–Bar-vasútvonal
EuroNight vonat a vasútvonalonegy JŽ 461 sorozatú villamos mozdonnyal
EuroNight vonat a vasútvonalon
egy JŽ 461 sorozatú villamos mozdonnyal
 Hossz: 476 km
 Nyomtávolság: 1435 mm
 Feszültség: 25 kV 50 Hz ~
A Mala Rijeka Viadukt a vasútvonal leghíresebb műtárgya

A Belgrád–Bar-vasútvonal (szerb nyelven: Пруга Београд-Бар/Pruga Beograd-Bar) egy normál nyomtávú, egyvágányú, 476 km hosszú, 25 kV 50 Hz-cel villamosított vasútvonal Szerbiában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában a szerb főváros, Belgrád, és a montenegrói kikötőváros, Bar, között.

A vasútvonalból 301 km van Szerbiában és 175 km Montenegróban. A vonalon 254 alagút, melyeknek a teljes hossza 114 435 m és 435 híd, melyek teljes hossza 14 593 m található. A leghosszabb alagút a "Sozina" (6,17 km) és a "Zlatibor" (6,17 km). A legnagyobb és legismertebb híd a Mala Rijeka Viadukt, 498 m hosszú és 198 m magasan halad a földfelszíntől. A vasút legmagasabb pontja Kolašin állomásnál van, itt 1032 m a tengerszinttől mérve. Egy rövid 9 km-es szakasz áthalad Bosznia-Hercegovinán is, de a vonatok itt nem állnak meg. Az utazási idő eredetileg 7 óra volt, de a jelenlegi pályaállapotok miatt több helyen sebességkorlátozás van, így napjainkban 10 órás az út. Tervben van a vonal felújítása.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vonal megépítéséről 1966-ban döntöttek, az SFRY nemzeti terv részeként.

A vasutat több lépésben adták át.

1975. november 27-én adták át a teljes vonalat.

A Belgrád-Bar vasútvonal krónikus alulfinanszírozottságban szenvedett az 1990-es években, emiatt az állapota nagyon leromlott. Emiatt 1999-ben bekövetkezett a Bioče vasúti baleset, amikor egy személyszállító vonat kisiklott, 47 utas halálát okozva. Napjainkban erőfeszítéseket tesznek rá, hogy alaposan rekonstruálják a vonalat.

1999-ben a vasút szerb részét a szerb háborúban többször is NATO célpont volt, több bombatalálat is érte, de a háború után ezeket már kijavították. A rövid Bosznia-hercegovinai szakaszt pedig a szárazföldi SFOR csapatok pusztították el.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Belgrád–Bar-vasútvonal témájú médiaállományokat.