Behenu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Behenu
bh
nw
w
A Piramisszövegek Behenu sírjában

Behenu ókori egyiptomi királyné volt a VI. dinasztia idején; I. Pepi vagy II. Pepi fáraó felesége.[1]

Piramisának maradványait 2007-ben fedezték fel Szakkarában az I. Pepi piramiskörzetét feltárók. Sírkamrájának felfedezését 2010 márciusában jelentették be.[2] A sírkomplexum II. Pepi piramisa közelében helyezkedik el,[3] így valószínű, hogy az ő felesége,[4] de nem került elő olyan felirat, amely teljes bizonyossággal hozzá kötné.[3]

A sírkamrában szerepelnek a Piramisszövegek; ez a második ismert előfordulása ennek a szövegnek nem királyi, hanem királynéi temetkezéshez kapcsolódóan.[5] Előkerült szarkofágja, valamint szobrának feje, egy 7,5 cm magas szobortöredék is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hawass, Zahi: Press Release - Burial Chamber of Queen Behenu Discovered. [2010. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 8.)
  2. Rossella, Lorenzi: Discovery.com: Ancient Egyptian Queen's Burial Chamber Discovered. [2011. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 8.)
  3. a b Bossone, Andrew: Al-Masry Al-Youm: Ancient queen's pyramid discovered in Saqqara. [2010. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 8.)
  4. El-Aref, Nevine: Al-Ahram Weekly: Momentous new finds. [2010. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 8.)
  5. Ancient Egyptian queen’s burial chamber unearthed”, The Star, 2010. március 3.. [2010. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. március 8.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Behenu című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.