2. zongoraverseny (Beethoven)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Beethoven: 2. zongoraverseny szócikkből átirányítva)

Ludwig van Beethoven No. 2. B-dúr zongoraversenye az 17941795 években komponált opus 19. számot viselő mű.

No.2. zongoraverseny
versenymű
Beethoven 1788-ban, Joseph Neesen festménye
Beethoven 1788-ban, Joseph Neesen festménye

ZeneszerzőLudwig van Beethoven
Opusszámop. 19.
Keletkezés1794-1795
Ősbemutató1795. március 29.. Bécs Burgtheater szólista: Ludwig van Beethoven
Megjelenés1801.

HangnemB-dúr
Hangszerelészongora, fuvola, 2 oboa, 2 fagott, 2 kürt, vonósok
Időtartamkb. 30 perc
Tételek1. tétel – Allegro con brio

2. tétel – Adagio

3. tétel – Rondo Molto allegro

Keletkezése-története[szerkesztés]

Beethoven ezt a zongoraversenyét 1794. és 1795. között írta. A mű bemutatója Bécsben volt a Burgtheaterben 1795. március 29-én, a zongoraszólót maga Beethoven játszotta.

A régi Burgtheater a Michaelerplatzon. a mű bemutatójának helyszíne
Az első tétel nyitó témája

Az op.19., B-dúr versenymű No 2. zongoraversenyként vonult be köztudatba, Beethoven saját kijelentése szerint 1794.- 1795. években írta, tehát valójában ez lenne első publikált zongoraversenye. Néhány évvel korábban Bonnban Beethoven próbálkozott már a zongoraverseny műfajával, ezen sohasem publikált Esz-dúr versenyműnek csak a zongoraszólama maradt ránk ( No. 0. zongoraverseny).

Hangszerelés[szerkesztés]

A mű zongorára, fuvolára, 2 oboára, 2 fagottra, 2 kürtre és vonósokra íródott a partitúra szerint.

Tételei[szerkesztés]

I. Allegro con brio
II. Adagio
III. Rondo. Molto allegro

Szerkezete, jellemzői[szerkesztés]

A kompozíció több szállal kötődik a korabeli bécsi zongoraversenyek átlagához, formálásában alapvetően a mozarti stílust követi, azonban egy drámailag érzékeny és kontrasztokat is megjelenítő mű, mely előrevetít bizonyos mozzanatokat a későbbi művek sajátosan beethoveni stíluselemeiből.

I. Allegro con brio[szerkesztés]

Az első tétel diadalittas zenekari megnyitóval indul, markáns, telten hangzó főtémát mutat be, egy erőteljes B-dúr hangzatot követően. A téma két fő részből épül fel: egy pontozott ritmusú akkordikusan felrakott tézisből, és egy az első hegedűkön lágyan ívelő antitézisből. E két elemből könnyen adódik a motivisztikus építkezés, melyet a Haydn–féle zeneszerzés-leckéiben tanulhatott meg Beethoven 1793-ban. Jóval később mint a mű bemutatója, ehhez a tételhez Beethoven írt egy meglehetősen nehéz kadenciát, mely eléggé eltér az eredeti műtől. Úgy érezte, hogy ez a főtéma elég jól használható, ezért számtalan variációját megjelenítette a kadencia. A tételt 1787. és 1789. között írta Beethoven Bonnban.[1]

II. Adagio[szerkesztés]

A lassú tétel zenekari bevezetővel indul, a zongora csak később szólal meg, fantáziaszerűen oldott gazdagon ékesített szólammal. A tételben a melléktéma E-dúr hangnemű. Ezt a tételt is 1787. és 1789. között írta Beethoven Bonnban.

III. Rondo—Molto allegro[szerkesztés]

A finálé rondó zenéjének stílusa a közismert „lovagló-zene”, melyhez hasonlót a Hegedűverseny zárótételében ír majd Beethoven. Korai korszakának játékossága jelenik itt meg. Egy 6/8-os melódia tér vissza játékosan a rondóban. Ezt a Haydn hatásait is mutató tételt 1795-ben Bécsben, a bemutató előtt írta a szerző.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Pándi Marianne: Hangverseny-kalauz II. Versenyművek (Zeneműkiadó, 1973)98-99.

Források[szerkesztés]

  • Pándi Marianne: Hangverseny-kalauz II. Versenyművek (Zeneműkiadó, 1973)
  • Lockwood, Lewis (2005). Beethoven: The Music and the Life. New York: W. W. Norton & Company. 94, 144, 174–5, 553. ISBN 0-393-05081-5.
  • Beethoven, L. V. (1983). Complete piano concertos: in full score. New York: Dover Publications. pp. 77–126. ISBN 0-486-24563-2.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Piano Concerto No. 2 (Beethoven) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Lemezek[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap