Beekse Bergen szafaripark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beekse Bergen szafaripark
OrszágHollandia
Adatok
Megnyitás1968
Beekse Bergen szafaripark (Hollandia)
Beekse Bergen szafaripark
Beekse Bergen szafaripark
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 51° 31′ 10″, k. h. 5° 06′ 34″Koordináták: é. sz. 51° 31′ 10″, k. h. 5° 06′ 34″
Beekse Bergen szafaripark weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Beekse Bergen szafaripark témájú médiaállományokat.

A Beekse Bergen hollandiai szafaripark Tilburg és Hilvarenbeek között fekszik Hilvarenbeek község területén, Észak-Brabant tartományban. Ez a Benelux államok legnagyobb területű állatkertje. Mintegy 100 állatfaj található meg itt, kis emlősöktől nagy madarakig. A nagy kiterjedésű nyílt legelőkön többek között zebrák, zsiráfok és struccok láthatók. Tartanak továbbá az állatkertben oroszlánokat, orrszarvúkat, elefántokat, gepárdokat is. 2019-ben a szafariparkot rekordszámú, 1,15 millió látogató kereste fel.

Története[szerkesztés]

A parkot 1968-ban nyitották meg, eredetileg csak a félig szabadon élő oroszlánokat lehetett megnézni autóból. Ez az akkoriban újszerű megoldás a látogatók nagy tömegeit vonzotta.

Az 1970-es években fokozatosan fejlesztették mind a parkot, mind az állatállományt. 1980-ra területe 120 hektárra nőtt. 1982-ben gyalogosan látogatható részekkel bővítették. 1985-ben önkormányzati kezelésből alapítványi fenntartásba, majd a következő évben magántulajdonba került. A további fejlesztések a gyalogosan látogatható részek bővítésére irányultak.

2017-ben ismét új bemutatókat nyitottak meg, köztük tengeri emlősök is látogathatók lettek.[1]


Nemzetközi együttműködés[szerkesztés]

A szafaripark aktívan részt vesz az állatkertek hollandiai és nemzetközi együttműködésében, számos veszélyeztetett állatfaj tenyésztésével is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Safaripark Beekse Bergen című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]