Becsület napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Becsület Napja szócikkből átirányítva)
Az 1998-as megemlékezés

A becsület napja (németül Tag der Ehre) a német és magyar alakulatok 1945. február 11-én este Budáról indult kitörési kísérletére történő megemlékezés, egyben a magyarországi szélsőjobboldal egyik legnagyobb éves eseménye.

Történelme[szerkesztés]

Az első megemlékezést, mely akkor még felvonulás volt a Clark Ádám térről a Budai Várba[1] a Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal rendezte meg 1997. február 11-én. 1998-ban és 1999-ben a rendezvényt a Kapisztrán téren tartották, a várban, továbbra is a Magyar Nemzeti Arcvonal szervezésében, Győrkös vezetésével. Az 1999-es megemlékezést követő, az angyalföldi Viking Klubban megrendezett koncertsorozat közben rohamrendőrök lepték el a szórakozóhelyet és igazoltatni kezdték az ott tartózkodókat. Ebből kis idő múlva nézeteltérés, majd verekedés alakult ki, aminek hatására a rendőrök ideiglenesen visszavonultak, míg további rohamrendőrök nem érkeztek a helyszínre. Megérkezésük után több személyt is őrizetbe vettek, valamint az időközben a helyszínt elhagyó bőrfejűeket is megpróbálták begyűjteni a környező utcákból. Végül gyorsított eljárásban még a hónap végén hat résztvevőt ítéltek nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre,[2] illetve a Viking Klub rendezvényének szervezőit is perbe fogták közösség elleni izgatás vádjával. Utóbbiakat Grespik László védte a bíróságon.[3] Az incidenst követően az Orbán-kormány alatt nem volt több becsületnapi megemlékezés.

A következő megemlékezést már a 2005-ben betiltott és feloszlatott Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) rendezte meg 2003. február 11-én, a Kossuth téren. A becsület napját azóta a Hősök terén, évről évre növekvő számú résztvevővel, de minden évben megtartják, amihez 2005-től kezdve az 1945-ös budai kitörési kísérlet pontos útvonalán haladva és időben is azonosan indulva emléktúrát is szerveznek.

A rendezvény résztvevői többnyire különböző európai országokból érkezett jobboldali, szélsőjobboldali , illetve az ezen nézetekkel szimpatizáló második világháborús veteránok, vagy azok leszármazottai. Többségében magyarok, de előfordulnak köztük németek, britek, hollandok, csehek, horvátok és bolgárok is. Az elmúlt években állandó vendég lett a Német Nemzeti Demokrata Párt, melynek valamely tagja rendre beszédet is mond az esemény kapcsán.

A rendezvény szervezői a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) feloszlatása után a Hazáért Egység Mozgalom (HEM) elnevezésű tömörülésben részt vevő szervezetek lettek; a Pax Hungarica Mozgalom, a Véres Kard és a Hungaria Skins. Az ernyőszervezet később átalakult, tagsága is változott, illetve időközben felvette az NS Front (Nemzetiszocialista Front) nevet.

A becsület napja megemlékezéssorozat része a Kitörés 60 elnevezésű emlék- és teljesítménytúra. A „Börzsöny Akciócsoport” által szervezett eseményen a résztvevők a kitörés órájában elindulva, éjszaka, a hegyeken át végigmennek azon a 60 kilométeres úton, amelyet a katonák tettek meg, hogy elérjék a német-magyar vonalakat.

2012-ben a Magyar Nemzeti Arcvonal hivatalosan közölte, hogy nem rendez központi megemlékezést.[4] Helyettük a Pax Hungarica Mozgalom és a Nemzeti Forradalmi Párt szervezte az eseményt, amelyen rajtuk kívül magyar részről az NS Front, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg vett részt.[5]

Az elmúlt években szélsőjobboldali megemlékezések alkalmával önkényuralmi jelképek, például horogkeresztek és nyilaskeresztek is megjelentek.[6][7]

Az eseményt több évben a rendőrség betiltotta mivel a “szélsőséges nézeteket valló csoportok részvétele, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására".[8][9]

Ezen felül más radikális csoportok tagjai is megjelennek Budapesten ilyenkor, és magyar valamint külföldi antifasiszta (antifa) hívek is részt vesznek demonstrációkon a város érintett területein, tiltakozva a szélsőjobboldali ideológiák ellen.

A két csoport gyakran fizikai konfliktusba is kerül egymással.

2023-ban egy körülbelül 15 fős antifa-szimpatizáns csoport erőszakos cselekményeket hajtott végre különböző helyszíneken Budapesten, mivel a célpontjai "jobboldali beállítottságúnak tűnhettek". [10] Az erőszakot elkövetők feltételezhetően Németországból érkeztek az ellentüntetésre.[1]

Ugyanebben az évben szélsőjobboldali csoportok, mint például a Betyársereg, hasonló támadásokat hajtottak végre emberek ellen, akikről azt hitték, hogy antifások, még akkor is, ha azok között voltak, akik nem is tudták, hogy aznap a Becsület napja miatt tüntetnek.[11]

Források[szerkesztés]

  1. Becsület napja a hősök terén Archiválva 2009. június 5-i dátummal a Wayback Machine-ben, barikad.hu, 2008. február 9.
  2. Ítéletek a skinhead-perben, Origo, 1999. február 25.
  3. Folytatódik a szkinhedper, Origo, 2004. június 1.
  4. „A határozat szerint mozgalmunk idén nem tart központi megemlékezést a főváros körzetében." Archiválva 2017. január 11-i dátummal a Wayback Machine-benbecsuletnapja.com
  5. „2012. február 11-én több hazafias szervezet (Pax Hungarica Mozgalom, Nemzeti Forradalmi Párt, NS-Front, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Betyársereg) részvételével zajlott a hagyományos Becsület Napja megemlékezés Budapesten." Archiválva 2012. július 4-i dátummal a Wayback Machine-ben kitartas.hu, 2012. február 11.
  6. Népszava: „Becsület napja”: náci és nyilas jelkép a mécsesen (magyar nyelven). nepszava.hu. (Hozzáférés: 2023. március 15.)
  7. A Kitörés túra előtt horogkeresztet fújtak Vérmezőn a náci csapatok ellen harcoló katonák emlékművére « Mérce (magyar nyelven). Mérce, 2020. február 7. (Hozzáférés: 2023. március 15.)
  8. Zrt, HVG Kiadó: Betiltotta a Becsület Napja rendezvényt a rendőrség Budapesten (magyar nyelven). hvg.hu, 2020. február 2. (Hozzáférés: 2023. március 15.)
  9. Három budavári gyűlést betiltott, hármat engedélyezett a rendőrség az idei "kitörés napjára" (magyar nyelven). 24.hu, 2023. február 9. (Hozzáférés: 2023. március 15.)
  10. Ruha alapján választotta ki a csoport, hogy kiket vernek agyba-főbe (magyar nyelven). telex, 2023. február 13. (Hozzáférés: 2023. március 15.)
  11. Véresre verték őket a szélsőjobbosok a kitörés napján, pedig nem is antifák (magyar nyelven). telex, 2023. február 15. (Hozzáférés: 2023. március 15.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Day of Honour (Budapest)
A Wikimédia Commons tartalmaz Becsület napja témájú médiaállományokat.