Beauty (film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Beauty (2022) szócikkből átirányítva)
Beauty
(Beauty)
2022-es amerikai film
RendezőAndrew Dosunmu
ProducerLena Waithe
Michael Ellenberg
ForgatókönyvíróLena Waithe
FőszerepbenGracie Marie Bradley
Niecy Nash
Aleyse Shannon
Giancarlo Esposito
Kyle Bary
Micheal Ward
Sharon Stone
ZenePhilip Miller
OperatőrBenoît Delhomme
VágóOriana Soddu
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 2022. június 11.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Beauty egy 2022-es amerikai film, amelyet Andrew Dosunmu rendezett Lena Waithe forgatókönyvéből. A film premierje a 2022-es Tribeca Filmfesztiválon volt,[1] és 2022. június 29-én jelent meg a Netflixen. A főszerepben Gracie Marie Bradley, Niecy Nash, Giancarlo Esposito és Sharon Stone látható.[2][3]

Rövid történet[szerkesztés]

Egy fiatal, a siker küszöbén álló fekete nő igyekszik a magánéletét és a karrierjét egyensúlyban tartani, miközben elszántan ragaszkodik identitásához a szülői elvárások ellenére.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Beauty egy tehetséges fiatal fekete nő, aki énekesnő szeretne lenni. Kap egy zenei szerződést, de a szülei nem biztosak benne, hogy készen áll-e mindarra, amit a hírnév kínál. Édesanyja, aki maga is énekesnő, de soha nem ért el kereskedelmi sikert, megpróbálja megvédeni őt a kapzsi zeneipartól. Az apja azonban úgy tekint rá, mint egy fejőstehénre. Jasmine, a barátnője az, aki a leginkább aggódik érte: felhívja a figyelmét arra, hogy apja manipulálja. Azt is elmondja, hogy fél, hogy a kapcsolatuk megromolhat, ha Beauty híres lesz. Azt tanácsolja neki, hogy fogadjon ügyvédet, aki átnézheti a szerződést.

Később Beauty ügyvéddel való konzultáció nélkül aláírja a szerződést, mivel azt hallja az apjától, hogy ha most nem teszi meg, akkor szégyent hoz rá. Miután Beauty aláír a Colony Records-szal, újabb nézeteltérések áradata kezdődik közte és a családja között. Jasmine eközben sehol sincs. Beauty elárulja az anyjának, hogy hiába próbált kapcsolatba lépni barátnőjével, nem járt sikerrel. Anyja meghallgatja, és beszélgetést folytat vele a személyes boldogságáról. Az apja azonban azt akarja, hogy Jasmine elmenjen. Megkéri a testvéreit, hogy részegítsék le, és győzzék meg, de a testvérei csak összevesznek.

Egy drogdíler megtámadja Jasmine-t egy kocsma hátsó részében. Beauty meglátogatja a kórházban, ahol őszintén beszélnek az érzéseikről. A két lány úgy dönt, hogy együtt másik városba költöznek. Beauty lemezkiadójától értesül arról, hogy a feketék részéről kritikák érik. A kiadónál úgy vélik, hogy az igazi siker eléréséhez több piacot is meg kell szólítania a nőnek. Elmagyarázza, hogy ő csak énekelni tud, de a lemezkiadó munkatársa győzködni, mondván úgy nem lehet szupersztár, ha magát adja.

A két lány románca eközben nem nyilvános: Beauty felettese azt mondja, hogy őt ugyan nem érdekli, hogy a négy fal között mit csinálnak, de javasolja, hogy kapcsolatukat titkolják, hiszen ez az ő érdekük. Beauty arra kéri Jasmine-t, hogy a nyilvánosság előtt tartsa titokban a kapcsolatukat. Bár a táncolás nehezére esik, Beauty csodálatosan énekel a stúdióban. Még az anyjával is közelebb kerülnek egymáshoz, amikor az anyja vokálokkal segít Beauty dalait.

A lánynak egy, a hangos zene miatt akadékoskodó szomszéddal is meggyűlik a baja. Hogy kihúzza magát a helyzetből, Beauty flörtöl a férfival. Erről aztán Jasmine is tudomást szerez, de kimagyarázza magát, csak egy problémázó szomszédnak állítja be a férfit.

Felmerül, hogy Beauty-t egy talk showba fogják meghívni, ahol lehetősége lesz előadni. Mivel első albuma még nincs kész, valaki más dalát kell, hogy előadja, és a Somewhere Over the Rainbow című dalt kérik tőle, amely inkább a fehér, mint a fekete lakosság számára lehet vonzó.

Beauty-t a testvére tájékoztatja arról, hogy az apjuk súlyos beteg, még szívrohama is volt. Hazautazik, édesapját meglátogatja a kórházban, akitől bocsánatot kért, hogy nem jött haza hamarabb, és mély beszélgetésbe kezdenek. Apja követelőző lesz, a profitok egy részét kéri azért cserébe, hogy kialkudta a szerződést. Beauty nem enged, megsértődik, és össze is vesznek.

A talk showban varázslatosan fest a lány. A művésztársalgóban egyszer csak feltűnik a szomszéd, aki Sammy néven mutatkozik be. Miután a férfi elment, Jasmine megkérdezi, hogy ő mégis miért lett meghívva, Beauty pedig megnyugtatja barátnőjét.

A műsor kezdődik; Beauty pedig megannyi érzéssel lép fel a színpadra, tudva, hogy mindenkinek felforgatta az életét magakörül.[4]

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész
Beauty Gracie Marie Bradley
Beauty édesanyja Niecy Nash
Jasmine Aleyse Shannon
Beauty édesapja Giancarlo Esposito
Abel Kyle Bary
Cain Micheal Ward
menedzser Sharon Stone

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon a Beauty 7 értékelés alapján 29%-ot ért el, és 5 pontot szerzett a tízből.[5] Nagyrészt negatív kritikákat kapott az amerikai sajtóban.[6][7] A Los Angeles Times egyenesen kiábrándítónak nevezte.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tribeca: Beauty | 2022 Tribeca Festival. (Hozzáférés: 2022. július 1.)
  2. ‘Beauty’: Film Review. (Hozzáférés: 2022. július 1.)
  3. 'Beauty' Director Andrew Dosunmu Says The Lena Waithe-Penned Netflix Film Is A Love Letter To Black Women Vocalists. (Hozzáférés: 2022. július 1.)
  4. Beauty (2022) summary and ending explained. (Hozzáférés: 2022. június 29.)
  5. Beauty. (Hozzáférés: 2022. július 1.)
  6. Adrian Horton: Beauty review – flat Netflix drama plays like unauthorized Whitney biopic (angol nyelven). The Guardian, 2022. június 29. (Hozzáférés: 2022. július 6.) „[...] stumbles with too many wrong notes”
  7. Lovia Gyarkye: ‘Beauty’: Film Review A singer on the cusp of fame struggles to balance family life, love and self-worth in a Netflix feature written by Lena Waithe and directed by Andrew Dosunmu. (angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2022. június 29. (Hozzáférés: 2022. július 6.)
  8. Noel Murray: Review: Disappointing ‘Beauty,’ another college admissions scandal and more movies (angol nyelven). Los Angeles Times, 2022. július 1. (Hozzáférés: 2022. július 6.)

További információk[szerkesztés]