Beaujeu-i Anna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beaujeu-i Anna

Francia királyság régense
Uralkodási ideje
1483. augusztus 30. 1491
Elődje XI. Lajos
Utódja VIII. (Nyájas) Károly
Bourbon hercegség régense
Uralkodási ideje
1503 1521
Életrajzi adatok
Uralkodóház Valois-ház
Született 1461. április 3.
Genappe
Elhunyt 1522. november 14. (61 évesen)
Chantelle
NyughelyeSouvigny Priory
Édesapja XI. Lajos
Édesanyja Savoyai Sarolta
Testvére(i)
Házastársa Pierre II de Bourbon
Gyermekei Bourbon-beaujeui Suzanne
A Wikimédia Commons tartalmaz Beaujeu-i Anna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Valois Anna vagy Anne de Beaujeu (Genappe, Vallon-Brabant, 1461. április 3.Chantelle, 1522. november 14.) francia királyi hercegnő, házassága révén Bourbon hercegnéje.

Élete[szerkesztés]

Édesapja XI. Lajos francia király, édesanyja Savoyai Sarolta. Bár szüleinek sok gyermekük született, csak Anna és két testvére, Johanna és a későbbi király, Károly maradt életben. 1473. november 8-án a hercegnő Péter Beaujeu úra (Sire de Beaujeu) felesége lett.

1483-ban az apja végrendelet szerint a hercegnő a férjével együtt Franciaország régense lett. A házaspár folytatta XI. Lajos politikáját abban a tekintetben, hogy arra törekedtek, hogy minél kevesebb önálló főnemesi tartomány létezhessen Franciaország területén. A legsúlyosabb veszéllyel, Burgundiával még XI. Lajos leszámolt, de több lezáratlan ügy maradt utódaira. A szigorú felügyeletet gyakorló XI. Lajos halálakor a szorításból szabaduló főnemesség ellenállása a szintén Valois-házi, régensségre pályázó II. Lajos orléans-i herceg, a későbbi XII. Lajos vezetésével bontakozott ki. A feszültségeket 1484-ben országos rendi gyűlésen próbálták orvosolni Tours városában, de nem jártak sikerrel.

1488-ban Péter örökölte a Bourbon hercegséget a bátyjától. 1503-ban meghalt és Anne a hercegség régensnője lett.

Utódai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Magyar nagylexikon II. (And–Bag). Főszerk. Élesztős László, Rostás Sándor. Budapest: Akadémiai. 1994. 99. o. ISBN 963-05-6800-4  
  • Hedwige de Chabannes, Isabelle de Linares: Anne de Beaujeu. Crépin-Leblond et Maisonneuve, Paris 1955.
  • Yvonne Labande-Mailfert: Charles VIII et son milieu. 1470–1498. La jeunesse au pouvoir. Klincksieck, Paris 1975, ISBN 2-252-01726-0.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anne de Beaujeu című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anne de France című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.