Ugrás a tartalomhoz

Beagle-csatorna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beagle-csatorna
A Romanche-gleccser a csatorna északi partján
A Romanche-gleccser a csatorna északi partján
OrszágokArgentína, Chile
Hosszúság240 km
TelepülésekUshuaia, Puerto Williams
Elhelyezkedése
Beagle-csatorna (Argentína)
Beagle-csatorna
Beagle-csatorna
Pozíció Argentína térképén
d. sz. 54° 52′, ny. h. 68° 08′54.866667°S 68.133333°WKoordináták: d. sz. 54° 52′, ny. h. 68° 08′54.866667°S 68.133333°W
A Wikimédia Commons tartalmaz Beagle-csatorna témájú médiaállományokat.

A Beagle-csatorna néven ismert tengerszoros Dél-Amerika legdélebbi részén, a Tűzföld szigetvilágban található.[1] A csatorna a legnagyobb szigetet (Isla Grande de Tierra del Fuego) választja el a környező kisebb szigetektől (Picton, Lennox, Nueva, Navarino, Hoste, Londonderry, Stewart és más kisebb, délre fekvő szigetektől. A csatorna keleti részén keresztül húzódik a Chile és Argentína között 1984-ben kijelölt határ, de a csatorna nyugati része teljes egészében Chile fennhatósága alá tartozik. A csatorna legnyugatibb pontja a Darwin-öböl, legkeletibb része a Nueva-sziget.

A csatorna kb. 240 km hosszú és legkeskenyebb pontján 5 km széles. A csatorna partja mentén a legnagyobb település az argentin Ushuaia, amelyet a chilei Puerto Williams követ - e kettő a világ legdélebben fekvő települései.

Hajózás és a szigetek

[szerkesztés]
A HMS Beagle a csatornán horgonyoz, Conrad Martens festménye.[2]

A Beagle-csatorna mind vitorlások, mind a modern hajók számára hajózható, de biztonságosabb vízi út északra a Magellán-szoros, délre a Drake-átjáró.

A csatornán található szigetek közül a Picton, Lennox és Nueva szigetek birtoklása miatt hosszan tartó vita bontakozott ki Chile és Argentína között. A végül 1984-ben megkötött békeszerződés értelmében ezek a szigetek ma Chile-hez tartoznak. A Magellán-szoros és Ushuaia városa között a Magdalena- és Cockburn-csatornákat használhatják a hajók, chilei kalauzok irányításával.

A csatorna partján kb. 10000 évvel ezelőtt telepedett meg a Yaghan nép, akik jelentős régészeti emlékeket hagytak hátra, mint pl. az Isla Navarino-n található halmok.

A név eredete és Darwin látogatása

[szerkesztés]

A csatornát az angol HMS Beagle hajó után nevezték el, amely 1826 és 1830 között vett részt Dél-Amerika partvonalának felmérésében. Az expedíció során a Beagle kapitánya, Pringle Stokes öngyilkosságot követett el és helyébe Robert FitzRoy kapitány lépett. A hajó második expedíciójára FitzRoy meghívta Charles Darwin-t is, aki amatőr természetbúvárként vett részt a tudományos kutatómunkában. Darwin életében először itt látott gleccsert, amikor 1833. január 29-én behajóztak a Beagle-csatornába, naplójába a következőket jegyezte fel: "számos gleccser, berillkék, gyönyörű kontraszt a hóval".[3]

Képek

[szerkesztés]

Lásd még

[szerkesztés]
Commons:Category:left
A Wikimédia Commons tartalmaz Beagle Channel témájú médiaállományokat.

Források

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Sergio Zagier, 2006
  2. Keynes 2001, p. 227
  3. "many glaciers beryl blue most beautiful contrasted with snow" Forrás: Herbert, Sandra: An 1830s View from Outside Switzerland: Charles Darwin on the "Beryl Blue" Glaciers of Tierra del Fuego pp. 92: 339-346. Eclogae Geologicae Helvetiae, 1999 (Hozzáférés: 2008. december 22.)