Be Inc.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Be Inc szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Be Inc.
Be Inc logo.png
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1990
Megszűnt 2001
Székhely USA Menlo Park, Kalifornia
Vezetők Jean-Louis Gassée
Alapító Jean-Louis Gassée
Iparág informatika
Termékek BeOS
A Be Inc. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Be Inc. témájú médiaállományokat.

A Be Incorporated volt az a cég, amely a BeOS operációs rendszert és a BeBox számítógépet fejlesztette. A Be-t Jean-Louis Gassée alapította 1990-ben 5 millió dollár alaptőkével. A cégnek a kaliforniai Menlo Parkban volt az eredeti központja, míg Franciaországban és Japánban regionális képviseleti irodákat tartott fenn. A vállalat később átköltözött a szintén kaliforniai Mountain View-ba.

A cég fő tevékenysége egy operációs rendszer elkészítése volt, amelyhez C++ programozási nyelvet használtak. Az operációs rendszert a BeBox nevű számítógép számára fejlesztették, de később az Apple Power Macjára is telepítették.

Cégtörténet[szerkesztés]

A vállalkozást az Apple egykori igazgatója, Jean-Louis Gassée alapította 1990-ben, miután távozott a cégtől. A Be célja az volt, hogy egy operációs rendszert írjon C++ nyelven egy szabadalmaztatott hardverre. 1995-ben a Be útjára indította a BeBox névre keresztelt számítógépet. A Bebox és a BeOS mellett a Be fejlesztette a BeIA nevű, internetre csatlakozni képes berendezések számára készült operációs rendszert. A rövid életciklusú rendszert a Sony néhány terméke használta.

1996-ban az Apple új operációs rendszert kezdett keresni, amivel felválthatta volna a Mac OS-t. A BeOS is szóba került lehetséges jelöltként, ám az üzletből a BeOS félkész állapota miatt nem lett semmi. 2001-ben a Palm Inc. 11 millió dollárért felvásárolta a vállalkozást, a BeOS ezek után a Palm OS fejlesztését inspirálta, pl. a Cobalt verzió grafikus és multimédiás keretrendszerét. A Palm Inc.-et 2010-ben a HP vásárolta fel.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Be Inc. című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]