Battle royale (videójáték-műfaj)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Battle royale (játék) szócikkből átirányítva)

A battle royale egy multiplayer (többjátékos) videójáték-műfaj, amelyben egy vagy több játékosnak kell túlélnie a támadásokat más játékosoktól, hogy győztesek legyenek. Mivel a játékmenet általában gyors, lehetőség van az újbóli próbálkozásra a legtöbb ilyen műfajú játékban.

Története[szerkesztés]

A műfaj először egy regényként indult, amit Takami Kósun írt, amelyből Manga, majd film is készült. Később Az éhezők viadala című 2012-es filmmel vált népszerűvé, majd a Minecraft többjátékos módjában használták szórakozásként a játékosok, azután a DayZ és a H1Z1 videójátékokban jelent meg, amelyek nem váltak olyan népszerűvé. 2017-ben megjelent a PlayerUnknown’s Battlegrounds (röviden: PUBG) és a Fortnite, amik hatalmas sikert arattak. Bár a PUBG népszerűsége hamar lecsökkent,[1] a műfaj sok embernek megtetszett.

A műfaj lényege[szerkesztés]

A battle royale módokban fontos a sok lövöldözés és a túlélés. Minden ember kiugrik egy repülőből, ahonnan le kell ejtőernyőzni egy szigetre, és találniuk kell fegyvereket, hogy megöljék egymást. Emellett jelen van egy kör, ami folyamatosan szűkülve közelebb szorítja a játékosokat egymáshoz, és aki körön kívül van, az sebződni fog. Az győz, aki az utolsónak marad életben, de a többiek is pontokat kapnak egy bizonyos ideig való életben maradásért. A műfaj vonzereje a játékosok számára kettős: egyrészt nem a játékprogram által generált figurák ellen kell harcolni, hanem más játékosok ellen. Másrészt ismerősökből kisebb csapatokat lehet szervezni, akik segíteni tudják egymást játék közben (például sebesülés gyógyításával, fegyverek és lőszerek cseréjével, vagy csak a mozgásuk összehangolásával). A játékosok ugyanis egymással mikrofonnal és fejhallgatóval kommunikálni tudnak.[2]

Battle royale műfajú videójátékok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 1.)
  2. https://www.gamestar.hu/extralife/a-battle-royale-mufaj-pszichologiaja-249974.html

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle royale game című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.