Basenji

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Basenji
Basenji tricolor.jpg
Fajtagazda ország Közép-Afrika (Nagy-Britannia)
Osztályozás
Csoport V. Spitzek és ősi típusú kutyák
Szekció 6.Ősi típusú kutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 1999
A Wikimédia Commons tartalmaz Basenji témájú médiaállományokat.

A basenji Afrikából származó kis termetű és kedves küllemű vadászkutya. Egyik sajátossága ennek az ősi fajtának, hogy nem tud ugatni.

Története[szerkesztés]

A basenjihez hasonló kutyák képei láthatók az egyiptomi sírkamrák falain. A 19. századi felfedezők a Kongó-medencében láttak ilyeneket terelőkutyaként, mivel ezek hajtották a vadakat csapdába. Ma a fajtagazda ország Nagy-Britannia.

Jellegzetessége[szerkesztés]

Egyike azon ritka kutyáknak, melyek nem tudnak ugatni, de ha felidegesítik őket, akkor úgy csaholnak, mint egy farkas, illetve jódlihoz hasonlóan vonyítanak. Nagyon intelligens, de független és érzelmes. Az idegenekkel többnyire távolságtartó. Kennelben való tartásra nem alkalmas.

Külső megjelenése[szerkesztés]

A koponyája lapos, fokozatosan szűkül az orra felé. Homloka ráncos. Gyűrű módjára a gerincre kunkorodó, magasan viselt farokkal rendelkezik. Színe vörös-fehér, fekete-fehér, fekete, cserszínű-fehér, tigriscsíkos-fehér. Marmagassága 41-43 centiméter, súlya 9,5-11 kilogramm. Élettartama várhatóan 12 év, de 17 évig is elélhet.

Basenji 600.jpg

Források[szerkesztés]

  • Basenji (magyar nyelven). kutya-tar.hu. (Hozzáférés: 2010. december 15.)
  • Basenji FCI 43 (magyar nyelven). pointernet.pds.hu. [2009. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 15.)

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a Basenji címszót a Wikiszótárban!