Barta Gábor (sportújságíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Barta Gábor
Született 1973. október 9. (49 éves)
Budapest, Magyarország
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása sportriporter
SablonWikidataSegítség

Barta Gábor (Budapest, 1973. október 9. –) magyar sportújságíró, rádiós műsorvezető és szerkesztő.

Élete[szerkesztés]

17 évesen korengedménnyel végezte el 1992-ben a Komlósi Oktatási Stúdiót, ahonnan gyakornokként a barcelonai olimpiára megjelenő napilaphoz, az Olimpiai Sportrevühöz került. Az olimpia végén megszűnő lap után a Magyar Hírlapnál dolgozott egy évet, ezzel párhuzamosan pedig elvégezte a MÚOSZ újságíró-iskoláját.

1994 februárjában külsős riporterként a Magyar Rádió sportosztályán kezdett dolgozni. 1997-ben a médiatörvény adta lehetőség keretei között a TV2 munkatársa volt.

2000-ben a legtehetségesebb hazai sportriporternek választották meg, így megkapta a Németh Gyula-díjat. 2000-2005. között belsős munkatársként tevékenykedett. Ezalatt az idő alatt 3 alkalommal közvetített úszó-és vízilabda világbajnokságról, 2 alkalommal vízilabda Európa-bajnokságról, és helyszíni közvetítőként részt vett a 2004-es athéni olimpián.

Számos nemzetközi vízilabda-mérkőzést, labdarúgó-válogatott mérkőzéseket közvetített, így például a legutolsó Magyarország–Brazília-összecsapást. A Körkapcsolásban sok esetben vezető riporterként tevékenykedett. Utolsó közvetítése a Magyar Rádióban a 2005. október 9-i Bulgária–Magyarország labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzés volt.

2005–2006-ban a Hír TV sportfőszerkesztője volt.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]