Barta Gábor (sportújságíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barta Gábor
Született1973. október 9. (50 éves)
Budapest, Magyarország
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásasportriporter
SablonWikidataSegítség

Barta Gábor (Budapest, 1973. október 9. –) magyar sportújságíró, rádiós műsorvezető és szerkesztő.

Élete[szerkesztés]

17 évesen korengedménnyel végezte el 1992-ben a Komlósi Oktatási Stúdiót, ahonnan gyakornokként a barcelonai olimpiára megjelenő napilaphoz, az Olimpiai Sportrevühöz került. Az olimpia végén megszűnő lap után a Magyar Hírlapnál dolgozott egy évet, ezzel párhuzamosan pedig elvégezte a MÚOSZ újságíró-iskoláját.

1994 februárjában külsős riporterként a Magyar Rádió sportosztályán kezdett dolgozni. 1997-ben a médiatörvény adta lehetőség keretei között a TV2 munkatársa volt.

2000-ben a legtehetségesebb hazai sportriporternek választották meg, így megkapta a Németh Gyula-díjat. 2000-2005. között belsős munkatársként tevékenykedett. Ezalatt az idő alatt 3 alkalommal közvetített úszó-és vízilabda világbajnokságról, 2 alkalommal vízilabda Európa-bajnokságról, és helyszíni közvetítőként részt vett a 2004-es athéni olimpián.

Számos nemzetközi vízilabda-mérkőzést, labdarúgó-válogatott mérkőzéseket közvetített, így például a legutolsó Magyarország–Brazília-összecsapást. A Körkapcsolásban sok esetben vezető riporterként tevékenykedett. Utolsó közvetítése a Magyar Rádióban a 2005. október 9-i Bulgária–Magyarország labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzés volt.

2005–2006-ban a Hír TV sportfőszerkesztője volt.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]