Barry hurrikán (2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Barry hurrikán
1-es kategóriájú hurrikán (SSHS)
Barry nem sokkal partot érés után július 13-án Louisianában.
Barry nem sokkal partot érés után július 13-án Louisianában.

Keletkezett 2019. július 11.
Szétoszlott 2019. július 19.
Legerősebb szélsebesség120 km/h,
75 mph
Legalacsonyabb nyomás993 mbar,
29.32 inHg
Áldozatok 1 közvetlen
Károk > 650 millió dollár (2019 USD)
Érintett területek Egyesült Államok középnyugati része, Egyesült Államok délkeleti része, Gulf Coast, Egyesült Államok, Arkansas, Oklahoma, Nagy-Tavak vidéke, Egyesült Államok északkeleti része
A 2019-es Atlanti-óceáni hurrikánszezon része
A Wikimédia Commons tartalmaz Barry hurrikán témájú médiaállományokat.

A Barry hurrikán a legasszimmetrikusabb (nem szimmetrikus) hurrikán volt, ami valaha létrejött, illetve egy 1-es kategóriájú hurrikán volt 2019 júliusában. A Barry hurrikán a 2019-es Atlanti hurrikán szezon második vihara és első hurrikánja. A vihar összesen 650 millió dollár kárt okozott (körülbelül) és 1 ember halálát okozta. A vihar mindössze 8 napig tartott.

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Térkép, amely ábrázolja a vihar pályáját (útját) és intenzitását a Saffir-Simpson skála szerint
Hurricane Barry 2019-07-14 1800.png

Július 11-én egy trópusi depresszió alakult ki a Mexikói-öböl északi részén, kb. 320 km-re délre Mobile-től (Alabama) . A depresszió gyorsan fokozódott a Trópusi vihar fokozatba.A vihar konvekciója egy hosszú esőszalagba esett át egy hosszúkás cirkulációtól délre, kevés zivatarral a központ közelében. Ennek oka az északi szélirány és a központ közelében lévő száraz levegő volt.A vihar aszimmetrikus szerkezete ellenére Barry fokozatosan fokozódott.Július 13-án reggelre a zivatarok közelebb kerültek a forgalom központjához, mint felső szint az áramlás minden irányba kibővült. Az NHC becslése szerint Barry aznap a 12:00-kor elérte az 1. kategóriába tartozó hurrikán státuszt, és arra a következtetésre jutottak a hurrikánvadászok, hogy Barry a, Doppler időjárási radar szél becslése szerint 75 km / h.Szélsőséges megfigyelések alapján a kis hurrikán erőszakos szeleket bocsátott ki. (121 km / h), és 72 km / h (116 km / h) tartós szeleket vett fel az Eugene Sziget olajmezőjén. Ezzel egyidőben a vihar elérte csúcsintenzitását, minimális központi nyomásával 993 mbar (29.3 inHg).

Áldozatok és károk[szerkesztés]

A vihar összesen 650 millió dollár kárt okozott, és a Floridát elárasztó vízbe 1 ember bele fulladt (az előbb említett embert holtan találták a Floridát elárasztó vízben).

A parti őrség helikopteres mentése Louisiana-ban Terrebonne Parish közelében.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hurricane Barry című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]