Ágyúpad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Barbetta szócikkből átirányítva)
Az Iowa-osztályú csatahajók lövegtornya és ágyúpadja (barbettája)
Egy szárazföldi tüzérüteg barbettája

Az ágyúpad avagy a barbetta a lövegek alapzatának egy fajtája.

Szárazföldön[szerkesztés]

Az ágyúpad a szárazföldi hadviselésben lehet egy egyszerű földhányás az erődítmények vagy földsáncok mellvédje mögött, hogy a löveggel átlőhessenek a mellvéd felett (en barbette) anélkül, hogy abba lőréseket kellene ehhez vájni.[1] A barbetták könnyebb célpontok voltak a szokványos lőréseknél, azonban segítségével az ágyúk tüze nagyobb területet tudott lefedni.

Tengeren[szerkesztés]

A tengeri hadviselésben a forgatható nagyméretű lövegtornyok hajótesttel összeépített henger alakú páncélzatát jelenti.[2] Ehhez a hajótestben nagy méretű mélyedéseket alakítanak ki, melyekben a lövegtornyokat helyezik el. Az első ilyen barbetták csak az ágyútalpat és az alsó alépítményt védték, magukat a lövegeket nem, mivel azokat csak oldalról védte a páncélzat, felül pedig nyitottak voltak. A lövegtornyok megjelenésével a barbetták már csak azok páncélozott alépítményét jelentették.

A lövegtornyokat fogaskerekekkel már szabadon körbe lehetett forgatni. A lövegeket azonban nem rögzítik, azokat csak a gravitáció ereje tartja a barbettákban. Amennyiben egy ilyen hajó átfordulva süllyed el, akkor a lövegtornyai elválhatnak a hajótesttől, mint például a Bismarck esetében. A barbetták rendszerint nagyon mélyek, mivel a lövegtornyokhoz jelentős méretű fedélzet alatti alépítmény tartozik, melyben a lőszerfelvonók, motorok stb. kapnak helyet. A mai hajókon az ágyúpad a lövegtorony integrált részét képezi, míg az újkor kezdetén főként a fedélzet alatt kapott helyet.[3]


Levegőben[szerkesztés]

NR-23 jelzésű gépágyúk egy Iljusin Il-28 bombázó farokrészében lévő barbettában

Ágyúpad alatt a harci repülőgépek tűzfegyvereinek alapzatát értik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Geschützbank című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bank. In: Heinrich August Pierer, Julius Löbe (Hrsg.): Universal-Lexikon der Gegenwart und Vergangenheit. 4. Auflage. Band 2. Altenburg 1857, S. 275 (zeno.org).
  2. Lueger, Barbette címszó
  3. Hagedorn, S. 84 (PDF; 2,0 MB)

Források[szerkesztés]

Linkek[szerkesztés]