Barbecue-sütés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A barbecue egy ételsütési eszköz és eljárás, amely során egy alsó hőforrás által hőkezeljük az alapanyagokat, a hőáramlás által gazdagítva az alapanyag ízvilágát. Több fajta grillezési módszert használhatunk a sütéshez, a legtöbb eljárás mégis az alábbi két kategóriába sorolható: faszén vagy gáz alapú égés. Természetesen vita tárgyát képezi, a különböző módszerek és eszközök előnyeit, és hátrányait illetően.[1]

A gázzal történő grillezés alapvetően két kategóriába sorolható: a propán-bután gáz (PB) vagy földgáz (NG), mint a tüzelőanyag-forrás szerint, azon belül pedig a közvetlen közvetlen és a közvetett hőközlés dominanciája alapján. A propán-bután gáz használatának nagy előnye, hogy a gázpalack által nem kötött további infrastruktúrához a művelet, míg a földgáz használatakor engedélyeztetett hálózati földgázra van szükség. Mindegyik kategóriára kaphatóak kis házi grillezők, és ipari méretű, nagykonyhai grill készülékek, amellyel több száz főre is lehet hatékonyan sütni.

Az infravörös grillsütés propán-bután gáz (PB) égetésével, kerámia hőközlő felület hevítésével történik, aminek hatására a kerámia infra hősugárzást bocsát ki, így az infra sugárzás által sül meg a hús. A nap hősugárzásához hasonlóan, a töltött részecskék mozgása által az elektromágneses sugárzás felerősödik az infra frekvenciatartományban, és minden irányban kisugárzik felhevítve nem árnyékolt atomokat.

Manapság inkább az elektromos üzemű vitrokerámiás grill készülékek használják ezt a technikát, ahol az elektromosság hevíti fel a kerámia fűtőelemet.

Az infrasütés fő előnye, hogy a hő egyenletesen oszlik meg a felületen, illetve, hogy a hőmérséklet elérheti a több mint 500 °C-t (900 °F), amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy vastagabb alapanyagot is gyorsan és nagyjából egyenletesen süssenek át.

Faszenes grillek[szerkesztés]

Faszenes grillezés faszén brikett vagy természetes faszén, mint a tüzelőanyag-forrás égetése által jön létre. Amikor elégett, a szén átalakul parázzsá, mely nagy mennyiségű infra sugárzást is kibocsát, a maradék közvetlen láng mellett.

A grillezés rajongói között erős a vita a grillezéshez legjobb szén fajtáján, de azt mindannyian hangsúlyozzák, hogy a legjobb az egységes méretű, hosszan, magas hőfokon égő, minőségi brikett.

A felhasználók a természetes előállítású szenet az alábbi okokból ajánlják: finom füstös aromák, magas hőtermelés, mentesség a mesterséges összetevőktől.

Nagyon sok, különböző faszenes grill létezik, Van szögletes, kerek vagy téglalap alakú, némelyek fedéllel, míg mások nem, illetve szellőző rendszerrel vagy anélkül. A legtöbb faszenes grill, azonban a következő kategóriába tartozik:

Nyílt faszenes grill[szerkesztés]

Pellet grill[szerkesztés]

Szögletes faszén[szerkesztés]

Shichirin (szusi)[szerkesztés]

Harangforma[szerkesztés]

Kosár[szerkesztés]

Hordó[szerkesztés]

Kerámia sütő[szerkesztés]

Tandoori sütő[szerkesztés]

Hordozható szénes sütő[szerkesztés]

Hibridek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A brief history of the bbq grill. PM. (Hozzáférés: 2015. április 28.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Barbecue grill című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.