Barbara (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Barbara
Szerző Jørgen-Frantz Jacobsen
Eredeti cím Barbara
Ország
Műfaj regény
Kapcsolódó film Barbara
Kiadás
Kiadó Gyldendal
Kiadás dátuma 1939

A Barbara Jørgen-Frantz Jacobsen feröeri író történelmi regénye, amelyet Beinta Broberg története ihletett.

Jacobsen William Heinesenhez írt leveleiben megemlítette valószínűleg reménytelen szerelmét egy nő iránt, akit Barbarának nevezett (valójában unokatestvére, Estrid Bannister Good állt a név mögött), és feltárta egy regény megírásának tervét, amely a fiatal és szépségével mindenkit elvarázsoló lelkészné, Beinta Broberg 1700 körüli évekből származó történetére épül. A Løgting titkárának, Peder Sørensen Brobergnek a lánya volt felelős a hagyomány szerint első két férje haláláért, és a harmadikat is boldogtalanságba sodorta. A történelmi alapok azonban csak keretként szolgáltak; a Jacobsen által megalkotott Barbara csak nagyon kevés hasonlóságot mutat a mondák gonosz csábítójával.

Jacobsen 1934-ben kezdte el élete fő művét. A könyv, amelyet dán nyelven írt, és amelyet csak halála után (1939-ben) adtak ki, kezdettől fogva sikernek bizonyult, és számos nyelvre lefordították.

Magyarul[szerkesztés]

  • Nehéz a hűtlennek; fordította: Könyves Károly; Attika, Budapest, 1944

Megfilmesítés[szerkesztés]

A regényt 1961-ben az Universum Film megfilmesítette, de a forgatókönyvet meglehetősen szabadon kezelve; például Barbara a filmben egy orvos felesége volt, nem egy lelkészé. A második megfilmesítés Nils Malmros 1997-ben forgatott Barbara című filmje.

További információk[szerkesztés]