Barbara (film, 2012)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbara
(Barbara)
2012-es német film
Rendező Christian Petzold
Producer Florian Koerner von Gustorf,
Michael Weber
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Christian Petzold
Harun Farocki
Főszerepben Nina Hoss
Ronald Zehrfeld
Jasna Fritzi Bauer
Mark Waschke
Rainer Bock
Zene Stefan Will
Operatőr Bettina Böhler
Vágó Bettina Böhler
Gyártás
Ország Németország
Nyelv német
Játékidő 105
Forgalmazás
Forgalmazó BiM Distribuzione
Bemutató 2012. február 11. Berlin
Magyarország: 2012. október 4.
Korhatár 12 III. kategória (NFT/0218/2012)
Bevétel 3.115.348 USD[1]
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Barbara témájú médiaállományokat.

A Barbara 2012-ben készült német filmdráma, amelyet Christian Petzold rendezett. A filmdráma, melynek forgatókönyvét is Petzold írta, az NDK-s időkben, 1980-ban játszódik, középpontjában egy orvosnő áll, akit egy vidéki kórházba helyeznek át büntetésből, miután sikertelenül folyamodott kiutazási engedélyért.

A film a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve díjat.[2] A filmet jelölték a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára a 85. Oscar-gálára, de nem jutott be a szűkített listába.[3]

Szereplők[szerkesztés]


Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az NDK-ban vagyunk, 1980 nyarát írjuk. A kelet-berlini orvosnőt, Barbarát kiutazási kérelmének benyújtása után letartóztatják és büntetésből egy vidéki kórházba helyezik át a Balti-tenger mellé. Itt kell mostantól dolgoznia a gyermeksebészeten, amelyet Dr. André Reiser vezet. Reisert az Állambiztonsági Minisztérium (Stasi) tisztje, Klaus Schütz ráállítja Barbarára. A nő rendkívül bizalmatlan kollégáival, miközben szerelme, Jörg titokban az NSZK-ból készíti elő a nyugatra történő szökését. Barbara már az első munkanapon megsejti, hogy Reisert ráállították, mivel az meg sem kérdezi, merre kell menni, amikor az autójával hazaviszi a nőt. Ezután Barbarának többször is tűrnie kell, hogy Schütz emberei átkutassák a lakását, sőt őt is megmotozzák.

Reiser közben egyre jobb véleménnyel van Barbara szakmai képességeiről. Mikor egy Stella nevű fiatal beteget behoznak, Barbara nyíltan szembeszáll Reiserrel, aki azt állítja, hogy a nevelőintézetből szökött lány csak szimulál. Kiderül, hogy a lánynak agyhártyagyulladása van, és Reiser elismeri a hibáját. Barbara a Huckleberry Finn kalandjait olvassa fel a beteg Stellának, közben kiderül, hogy a lánnyal kényszermunkát végeztetnek a nevelőintézetben. Stella teherbe esett és arról álmodozik, hogy Nyugat-Németországban neveli fel majd gyerekét, de végül visszaviszik az intézetbe.

Barbarának sikerül titokban találkoznia Jörggel egy nyugatiaknak fenntartott szállodában. A férfi felajánlja, hogy ő marad az NDK-ban, ha Barbara nem akar nyugatra menni. Azt is elmondja, hogy ha Barbara nyugatra menne, nem kellene dolgoznia, mert a férfi elég gazdag ahhoz, hogy eltartsa. A Stasi büntetésből, hogy Barbara nem tudja igazolni, hol volt órákig, ismét feldúlja a lakását és meztelenül személyi motozással alázza meg.

Miközben Barbara már konkrét tervvel rendelkezik a Dániába való szökéshez, elfogadja Reiser ebédmeghívását, bár tudja, hogy az utóbbi folyamatosan jelent a Stasinak. Az ebédnél Reiser ajándékot ad neki, Turgenyevtől az Egy vadász feljegyzéseit. Csókolódznak, de Barbara nem tud lemondani álmáról, hogy nyugatra meneküljön, ezért végül hazamegy.

Stella ismét megszökik a nevelőintézetből, de súlyosan megsérül a szögesdrót kerítésen, ezért Barbara lakására menekül. Barbara ellátja a sebeit, amennyire csak tudja, és kiviszi a tengerpartra, ahová egy férfi érkezik csónakkal, hogy Barbarát Dániába vigye. Azonban Barbara maga helyett Stellát küldi a férfihoz. Visszatér, hogy orvosként dolgozzon tovább Reiser mellett.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Megjelenés[szerkesztés]

A filmet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be 2012. február 11-én. Magyarországi bemutatója 2012. október 4-én volt.

Magyar nyelvű kritikák[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Barbara. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. november 2.)
  2. Prizes of the International Jury 2012. Berlinale, 2012. február 19. (Hozzáférés: 2012. február 19.)
  3. Germany's Oscar entry is Christian Petzold's Barbara. Screendaily. (Hozzáférés: 2012. augusztus 31.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Barbara (2012) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Barbara (2012 film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.