Barak kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barak
Arany Horda
Uralkodási ideje
1421 1427
Elődje Olugh Mohammed kán
Utódja Olugh Mohammed kán
Életrajzi adatok
Uralkodóház Dzsingiszid
Született Arany Horda
Elhunyt 1428
Szaráj
Édesapja Koirijak
Gyermekei Janybek Khan
SablonWikidataSegítség

Barak (†1428) az Arany Horda kánja.

Élete[szerkesztés]

Barak Dzsingisz kán leszármazottja volt, nagyapja pedig az az Urusz kán volt, aki egyesítette az Arany Horda két szárnyát, a Fehér Hordát és Kék Hordát. Apját Kojricsaknak hívták.

1419-ig nem történt róla említés, akkor Edögej emír halála után elmenekült a Hordából és Szamarkandban, a timurida Ulugbek udvarában tűnt fel. Ulugbek támogatta abban, hogy próbálja meghódítani a Horda trónját, de annak keleti részén, az üzbégek területén vereséget szenvedett.

Baraknak ezután sikerült megnyernie Edögej legidősebb fiának, Manszurnak a támogatását és legyőzte a káni hatalomra igényét bejelentő másik trónkövetelőt, Olugh Mohammedet. Barak ezután megszilárdította hatalmát, elfoglalta Szarajt, a fővárost és az Üzbég Horda jelentős részét, Manszurt pedig beglerbéggé nevezte ki. Mohammed Litvániába menekült.

Mohammed 1424-ben Vytautas litván nagyfejedelem segítségével visszatért a Krímre, elfoglalta a Volga torkolatánál fekvő Hadzsi-tarhan (a mai Asztrahany közelében) városát, 1426-ban pedig kiűzte Barakot Szarajból. Barak keletre húzódott vissza, megpróbált korábbi pártfogója, Ulugbek rovására terjeszkedni, akit először legyőzött, de aztán segítségére sietett apja, Sahruh és közösen megfutamították a tatárokat. A vereség felfordulást keltett Barak támogatói között, aki összeesküvéssel vádolta és kivégeztette beglerbégjét, Manszurt. Miután rendezte sorait, ezúttal Olugh Mohammedre támadt, akinek erőit megosztotta, hogy a Krímen újabb trónkövetelő, Devlet Berdi jelent meg. Barak elfoglalta Szarajt, de Mohammed továbbra is megszállva tartotta a Volgai Bulgáriát és Hadzsi-tarhant. Devlet Berdi ekkor Barakra támadt és kiűzte őt a fővárosból, de csak három napra: ekkor Barak visszafoglalta a várost és megölte a krími trónkövetelőt. A csaták miatt megcsappant seregeinek létszáma és amikor Olugh Mohammed újból rátámadt, kénytelen volt keletre, a Volga mögé húzódni.

A következő évben, 1428/29-ben Barakot Mogulisztánban megölték Manszur fivérei, Gázi és Naurusz, bosszúból bátyjuk kivégzése miatt.

Barak leszármazottai - unokája, Kerej kán és dédunokája, Dzsanibek kán - alapították meg a Kazah Kánságot.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Барак-хан című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]