Bar Jolán aragóniai királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bar Jolán
Született 1365[1]
nem ismert
Elhunyt 1431. augusztus 13. (65-66 évesen)[2]
Barcelona[1]
Állampolgársága az Aragón Korona országai
Házastársa I. János aragóniai király (1384–)[2][3]
Gyermekei Aragóniai Jolán címzetes nápolyi királyné
SzüleiValois Mária Bar hercegnéje
Robert Ier de Bar
Foglalkozása uralkodó
Sírhelye Poblet-kolostor
A Wikimédia Commons tartalmaz Bar Jolán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bar Jolán (*1365 körül – †1431. július 3., Barcelona), Bar hercegnője, házassága révén aragón királyné.

Élete[szerkesztés]

I. (Vadász) János aragón királynak és felségének, Bar Jolán királynénak a síremléke a Poblet-kolostorban

Édesapja I. Róbert, Bar hercege, IV. Henriknek, Bar hercegének és Flandrai Jolánnak a fia. Édesanyja Valois Mária francia hercegnő, II. János francia király és Luxemburgi Bona francia trónörökösné leánya. Jolán volt szülei nyolcadik gyermeke a tizenegyből. Testvére, Lajos Verdune püspöke, majd testvérei halála után Bar grófja.

Amikor 1396. május 19-én meghalt férje, már egyik fiuk sem volt életben és mivel a száli törvény értelmében leány, így az elhunyt János király első házasságából származó lánya, Johanna infánsnő sem örökölhette Aragónia trónját, ezért Jolán királyné sógora, Idős Márton lett a király. Jolán visszavonult Barcelonába és ott is halt meg 1431 júliusában. Ifjú Márton váratlan halála 1409. július 25-én mély válságot idézett elő az aragóniai uralkodóházban, melyet apja és utóda a szicíliai trónon, Idős Márton király már nem tudott megoldani. A házasságon kívül született fiát, Frigyest bár törvényesítették, nem sikerült utódául jelölnie sem neki, sem apjának, így Idős Márton is úgy halt meg a következő évben, 1410-ben hogy az utódlás kérdését nyitva és megoldatlanul hagyta.

Ezután öt trónkövetelő jelentkezett az aragón trónra, köztük az unokája is, de Idős Márton törvényesített unokáját egyik meghatározó szerepű özvegy királyné: sem Idős Márton özvegye, Margit aragóniai királyné, sem Ifjú Márton özvegye, Blanka szicíliai királyné sem támogatta, mint ahogy a másik özvegy aragón királyné, Bar Jolán unokáját, III. Lajost, Anjou hercegét sem, ezért végül két jelölt maradt csak állva az aragón trónöröklési harcban: egyrészről az aragón királyi ház feje, Aragóniai Jakab urgelli gróf, Aragónia főkormányzója, aki szintén magának követelte a trónt, Idősebb Márton király halála után megakadályozta Frigyest a trón elfoglalásában. Frigyes törvénytelen származása ellenére a hátránya az volt, hogy még kiskorú volt. Urgelli Jakab Idős Márton király sógora is volt egyben, aki hamar kiejtette az öt jelölt közül a még esélyest, a Barcelonai-ház másik jelöltjét, Alfonz gandiai herceget. Másik esélyes trónjelölt Ferdinánd kasztíliai infáns, Kasztília régense, és az elhunyt király unokaöccse volt. Végül kétéves ádáz küzdelem után a Caspei Megegyezés értelmében Idős Márton spanyol unokaöccse, a kasztíliai régens, Ferdinánd infáns foglalta el az aragón trónt, és ezzel véget ért a katalán eredetű Barcelonai-ház uralma Aragóniában, és a katalánokkal szemben a spanyolok kerültek túlsúlyba Aragónia kormányzásában, amely előrevetítette a két királyság perszonálunióját, majd teljes egyesülését.

Gyermekei[szerkesztés]

Jolán 1380-ban feleségül ment az 1378-ban, első felesége, Armagnaci Mattea halálával megözvegyült János aragón trónörököshöz. Házasságukból hét gyermek született, de csak Jolán nevű lányuk érte meg a felnőttkort:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)
  2. a b Charles Cawley: Medieval Lands (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. február 9.)
  3. p11341.htm#i113402, 2020. augusztus 7.


Előző
Fortià Szibilla
Aragónia királynéja
1387 – 1396
Következő
Luna Mária
Előző
Fortià Szibilla
Valencia királynéja
1387 – 1396
Következő
Luna Mária
Előző
Fortià Szibilla
Szardínia királynéja
1387 – 1396
Következő
Luna Mária