Ugrás a tartalomhoz

Bar Hebraeus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bar Hebraeus
Szíria
Középkori teológia
Élete
Született1226
Malatya
Elhunyt1286. július 30. (59-60 évesen)
Maráge
Pályafutása
Fontosabb műveiBölcsességek bölcsessége
(Hewath Hekhmetha)

Bar Hebraeus (12261286. július 30.) középkori zsidó származású szír keresztény orvos, filozófus, történetíró, teológus. Latinul Abulpharagius, szírül Mor Gregorios Bar Ebraya névvel illették.

Működése[szerkesztés]

1226-ban született Meliténében, egy kikeresztelkedett zsidó orvos, bizonyos Áron fiaként. A hagyomány szerint gyermekkorában a térséget megtámadó mongol hadvezér megbetegedett, és csak Áron tudta meggyógyítani. A hálás vezér az egész családot magával vitte Antiochiába, ahol Bar Hebraeus szerzetes lett.

Kiemelkedő képességekkel rendelkezett, mit az is bizonyít, hogy húszéves korában a szír jakobita egyház püspöke, huszonhat éves korában annak érseke, majd 1264-ben a pátriárka helyettese lett. Célja az volt, hogy összebékítse az arabokat a keresztényekkel, illetve a keresztény felekezeteket egymással, emiatt számos művet fordított le szírre, arabra és görögre, hogy megismertesse a különféle vallások követőit a többiek hagyományaival. Mivel a főpapok feladatai közé tartozott, hogy meglátogassák az alájuk rendelt közösségeket, Bar Hebraeus számos könyvtárhoz hozzáférhetett, illetve számos szájhagyomány útján terjedő információhoz hozzájutott. Nagy enciklopédikus műveltségre téve szert, összefoglalta a korába ismeretes görög, szír és arab tudományos ismereteket. Fő műve a Bölcsességek bölcsessége (Hewath Hekhmetha), illetve a Krónika. Ő a középkori szír irodalom utolsó jelentős írója.

Források[szerkesztés]

  • Encyclopedia Britannica
  • Világirodalmi lexikon I–XIX. Főszerk. Király István, Szerdahelyi István. Budapest: Akadémiai. 1970–1996. ISBN 963-05-0871-0  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]