Barátok temploma (Marosvásárhely)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barátok temploma
műemlék
A megmaradott torony a Színház-tér felől
A megmaradott torony a Színház-tér felől
Vallás Római katolikus egyház
Egyházmegye Gyulafehérvári főegyházmegye
Stílus barokk
Alapadatok
Torony 1
Építőanyag tégla
LMI-kód MS-II-m-A-15552
Elérhetőség
Település
Cím Piața Trandafirilor 10, municipiul Târgu Mureș
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Barátok temploma témájú médiaállományokat.

A marosvásárhelyi barátok temploma a város főterén épült 18. századi ferences kolostor szerves része. Az egyszerű, barokk díszítésű templom a román szocializmus rombolásának szimbólumává vált a városhoz nem messze lévő bözödújfalui templomhoz hasonlóan. A Nemzeti Színház építésekor, 1971-ben bontották le a kolostort a templommal és a benne lévő iskolával együtt. Az egyházi méltóságoknak csak hosszú tárgyalások során sikerült megmenteni a tornyot kegyeleti okokra hivatkozva, mivel a toronyból indul a kriptába vezető alagsor. A torony a romániai műemlékek jegyzékében a MS-II-m-A-15552 sorszámon szerepel.[1]

Története[szerkesztés]

A jellegzetes barokk torony a Rózsák-teréről nézve

Marosvásárhelyen a ferencesek a 14. században jelentek meg legelőször. Ekkor kezdtek neki a Vártemplom építésének, amit csak 1490-ben tudtak befejezni teljesen. Terjeszkedésüknek gátat szabott a reformáció eszméjének terjedése Erdélyben, mivel a város döntő többsége felvette a református hitet. Marosvásárhelyre csak a 18. században, 1740. július 2-án, a Habsburg Birodalom protestánsellenes intézkedései után jöttek vissza.

Templom hiányában építkezni kezdtek az első páter, Bocskor János házfőnök vezetésével. A kolostor építése a főtér északnyugati oldalán vásárolt telken folyt. Az 1745-ben kezdődött munkálatok 1777-re fejeződtek be, viszont a templom tornya csak 1802-ben épült fel. A kolostor épületén elhelyezett latin felirat a következőt hirdette: "Soli Deo Honor Et Gloria 1777".

A ferencesek szívügyüknek érezték az oktatást, ezért az alsó fokú elemi iskolát a négy osztállyal a Lábas-házból a kolostor épületébe költöztették. Az iskola igazgatója a házfőnök lett, aki mellett két páter végzett oktatási munkát. Az iskola fenntartását a Keresztelő Szent János Plébánia vállalta, de vannak dokumentumok amelyekből kiderül, hogy többször kaptak külső anyagi támogatást is különböző helyekről. A páterek munkájának támogatásában 1784. június 3-án történt előrelépés, amikor a Gubernium rendelete értelmében ugyanaz az anyagi finanszírozás illette meg őket, mint a világi tanítókat.[2]

A templomot a kolostorral együtt 1971-ben a Nemzeti Színház építésekor lebontották a kolostorkertet is megszüntetve. A torony csak kegyeleti okok miatt maradhatott fenn, ugyanis alatta kriptasor található, amelynek lejárata a toronyból indul. A templom 1899-ben készült ólomüveg ablakfestményeit 1972-ben a Szabadság úti római katolikus templomban helyezték el.

Leírás[szerkesztés]

A ferences templom szerves részét képezte a kolostornak, ezzel volt összenőve. A kolostor az egyszerű, szokásos ferences rendi kolostorok mintájára épült belső, zárt udvar alaprajzi elrendezéssel. Az udvaron gyönyörű virágos, illetve zöldséges kert ékesítette az épületegyüttest. A barátok temploma az udvar keleti épületszárnyán hosszában, a Nagypiaci házsor vonalában helyezkedett el. A főhajó és a szentély külső főpárkánya azonos magasságú volt a későbbi, a 19. században épült szomszédos épületek magasságával, így zártsorú épületté válva.

A templom a toronnyal együtt a barokk stílus jellegzetes díszítőelemeit és vonalvezetését viseli magán. A belsőtér a barokk finom ízlésében készült. A boltozatos mennyezet, illetve a falak díszítőfestése szakavatott mester munkájára utal. A templom alatt középfolyosós elrendezésű kriptasor volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lista monumentelor istorice: Județul Mureș. Ministerul Culturii, 2015. (Hozzáférés: 2017. január 28.)
  2. Gyulafehérvári Római katolikus Érsekség lt., Püspöki vizitáció Decretuma, 720\1822.

További információk[szerkesztés]