Bannerman-turákó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Bannerman turákó
Tauraco bannermani by Henrik Grönvold.jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Otidimorphae
Rend: Turákóalakúak (Musophagiformes)
Család: Turákófélék (Musophagidae)
Nem: Tauraco
Faj: T. bannermani
Tudományos név
Tauraco bannermani
(Bates, 1923)
Elterjedés
Tauraco bannermani map.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bannerman turákó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bannerman turákó témájú kategóriát.

A Bannerman-turákó (Tauraco bannermani) a madarak osztályának turákóalakúak (Musophagiformes) rendjébe, ezen belül a turákófélék (Musophagidae) családjába tartozó faj. A faj a legutoljára felfedezett turákóféle, csak 1923-ban írták le.

Korábbi rendszertanok, a család többi tagjával együtt a kakukkalakúak rendjébe sorolták be.

Előfordulása[szerkesztés]

A Bannerman-turákó Kamerun endemikus faja. Természetes élőhelye az 1500 m magasság felett elterülő, szubtrópusi vagy trópusi, párás klímájú montán erdők. Mai elterjedési területe a kameruni Bamenda-hegyvidéken csak nagyon kis területre szorítkozik. Kisebb populációi léteznek a közeli Mbam hegyen 1700–2950 m magasságban is, melyek talán az egyetlen védelmet nyújtják számára. Becslések szerint élőhelye 1965 és 1985 között 50%-kal csökkent. Teljes populációjának számát 2500-10 000 közé teszik.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

A Bannerman-turákó csőrétől farkáig 40–45 cm hosszúságú, súlya jellemzően 200-250 g. Tollazata sötétzöldből halvány zöldbe megy át teste alsó felén, narancs színű bóbitájáról könnyen felismerhető. Repülés közben jól láthatók élénk bíbor színű szárnyfoltjai. A fiatal egyedek a kifejlett egyedek fakóbb változatai.

Hangja hasonlít a perzsa turákó jellegzetes hangjára, de annál magasabb és a hangok ismétlődése gyakoribb. Hangja jól megkülönböztethető a perzsa turákóétól, mivel a dal első hangja után rövid szünetet tart. Hangja akár 1 km távolságból is hallható. Éneke a párzási időszakban a leggyakoribb.

Táplálkozása[szerkesztés]

Elsősorban gyümölcsöket fogyaszt.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Élőhelyének elvesztése miatt veszélyeztetett faj. A Kilum-Ijim erdő területe 1963 és 1986 között felére csökkent, részben erdőtüzek, részben fakitermelés, részben mezőgazdasági célú erdőirtás következtében. A megmaradó erdőfoltokon a kihalás közvetlenül veszélyezteti, mivel nem szeret nyílt területeken átrepülni. Több környezetvédelmi szervezet is küzd megmentéséért.

Kulturális jelentősége[szerkesztés]

A Bannerman-turákó fontos szerepet játszik a Kom kultúrában. A tanács emberei turákó tollakkal díszítik magukat, a madár énekét xylofonnal vagy njang hangszerrel utánozzák. Ha valaki meghal egy faluban a njang zenéje hallható három napig.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BirdLife, a faj adatlapja.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]