Bandar-Abbász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bandar Abbas szócikkből átirányítva)
Bandar-Abbász (بندرعباس)
Közigazgatás
Ország Irán
TartományHormozgán
Irányítószám79177
Körzethívószám0761
Népesség
Teljes népesség526 648 fő (2016)[1][2]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság9 m
IdőzónaUTC+03:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 27° 12′, k. h. 56° 15′Koordináták: é. sz. 27° 12′, k. h. 56° 15′
Bandar-Abbász weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bandar-Abbász témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bandar-Abbász (perzsául: بندرعباس) kikötőváros Irán déli részén, a Hormuzi-szorosban, a Perzsa-öböl partján. Hormozgán tartomány székhelye. Lakossága 426 ezer fő volt 2012-ben.

Stratégiai helyzete miatt az iráni haditengerészet fő bázisa. A Dél-Iránon áthaladó kereskedelmi utak fókusza, gyapotfeldolgozása, halászata, halkonzervgyártása van.

Története[szerkesztés]

Bandar-Abbász helyén már I. Dareiosz idején (Kr. e. 6. század) település létezett a feljegyzések szerint. Nagy Sándor hódításai idejében Hormirzad néven ismert.

A mai várost I. Abbász perzsa sah alapította meg (akiről a város a nevét kapta) 1623-ban, a Hormuz-szigeti kikötő helyett, amelyet a portugálok nem sokkal korábban elfoglaltak. A 17. században Perzsia legfőbb kikötőjévé vált az Indiával folytatott kereskedelemben, majd a 18. században Busehr mögött a háttérbe szorult. Egy ideig Maszkat fennhatósága alatt állt. A 20. század közepén halászkikötőként működött, majd a század végére vált Irán egyik legforgalmasabb kikötőjévé.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bandar Abbas című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bandar Abbas című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.