Banca Monte dei Paschi di Siena

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Banca Monte dei Paschi di Siena
Toscana Siena3 tango7174.jpg
Típus
Alapítva 1472
Székhely
  • Siena
  • Palazzo Salimbeni
Forma S.p.A.
Alkalmazottak száma 25 781 (2017. június 30.)[1]
Leányvállalatai Banca Antonveneta
A Banca Monte dei Paschi di Siena weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Banca Monte dei Paschi di Siena témájú médiaállományokat.

A Banca Monte dei Paschi di Siena vagy BMPS a világ legrégebbi ma is működő bankja.

Eszközei alapján Olaszország harmadik legnagyobb kereskedelmi bankja (a Ricerche e Studi 2014-es adatokat használó kutatása szerint). [2] (A Banco Popolare és a Banca Popolare di Milano tervezett egyesülése azonban 2015-ös adatok alapján a negyedik helyre csúsztathatje vissza a BMPS-t.)

A bankot 1472-ben alapította az akkor városállam Siena magisztrátusa, jótékony zálogházként, mint a romboló uzsorakölcsön alternatívája. Ezzel új intézménytípus született (monte di pietà) , amelynek a nevében is benne volt az ájtatosság (olaszul pietà).

1955-ben állami cégből Società per Azioni (S.p.A.) típusú részvénytársasággá alakították. A neve is megváltozott: Monte dei Paschi di Sienáról Banca Monte dei Paschi di Sienára. A melléktermék a Fondazione Monte dei Paschi di Siena volt, egy alapítvány, amely folytatta a bank eredeti jótékonysági tevékenységét.

A BMPS-t 2013-ban az állam mentette meg egy 4,1 milliárd eurós (kb. 1.23 trillió forint) tőkeinjekcióval. Ez előtt a legnagyobb tulajdonosa a Fondazione Monte dei Paschi di Siena volt.

2016 végére a bank ismét jelentős külső segítségre szorult rá. [3]

Jegyzetek[szerkesztés]