Banca Monte dei Paschi di Siena

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Banca Monte dei Paschi di Siena
Toscana Siena3 tango7174.jpg
Típus
Alapítva 1472
Székhely
Iparág Finanzwesen
Forma S.p.A.
Alkalmazottak száma 25 781 (2017. június 30.)[1]
Leányvállalatai Banca Antonveneta
A Banca Monte dei Paschi di Siena weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Banca Monte dei Paschi di Siena témájú médiaállományokat.

A Banca Monte dei Paschi di Siena vagy BMPS a világ legrégebbi ma is működő bankja.

Eszközei alapján Olaszország harmadik legnagyobb kereskedelmi bankja (a Ricerche e Studi 2014-es adatokat használó kutatása szerint).[2] (A Banco Popolare és a Banca Popolare di Milano tervezett egyesülése azonban 2015-ös adatok alapján a negyedik helyre csúsztathatje vissza a BMPS-t.)

A bankot 1472-ben alapította az akkor városállam Siena magisztrátusa, jótékony zálogházként, mint a romboló uzsorakölcsön alternatívája. Ezzel új intézménytípus született (monte di pietà) , amelynek a nevében is benne volt az ájtatosság (olaszul pietà).

1955-ben állami cégből Società per Azioni (S.p.A.) típusú részvénytársasággá alakították. A neve is megváltozott: Monte dei Paschi di Sienáról Banca Monte dei Paschi di Sienára. A melléktermék a Fondazione Monte dei Paschi di Siena volt, egy alapítvány, amely folytatta a bank eredeti jótékonysági tevékenységét.

A BMPS-t 2013-ban az állam mentette meg egy 4,1 milliárd eurós (kb. 1.23 trillió forint) tőkeinjekcióval. Ez előtt a legnagyobb tulajdonosa a Fondazione Monte dei Paschi di Siena volt.

2016 végére a bank ismét jelentős külső segítségre szorult rá.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]