Ugrás a tartalomhoz

Balthing-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Balthing-ház a germán vizigótok egyik uralkodó családja volt. A Nyugat-római Birodalom a bukás közeledtével egyre inkább az ő uralmuk alá került. Nevüket a gót balþa szóból eredeztetik. Ennek jelentése kopasz, vagy merész lehetett.. A család nevét tehát úgy lehet fordítani, mint "a Merészek" vagy "Merész emberek".

Történetük[szerkesztés]

A Balthing család fontos szerepet töltött be a gót harcosok között, és rangban közel álltak a népet irányító Amálok családjához. Harcukból azonban a vizigót I. Alarich került ki győztesen. 410-ben ő vezette a Róma ellen induló csapatokat. Ő alapította meg azt a dinasztiát, mely innentől egy évszázadon átirányította a római Galliát egy évszázadik és Hispániát még hosszabb ideig irányító dinasztiát. Ezzel létrejött egy egészen a VIII. század elejéig fennállt királyság.

A nyugati gót Balthing-ház 385 és 551 között állt az ország élén.

Edward Gibbon a History of the Decline and Fall of the Roman Empire 30. fejezetének 4. lábjegyzetében a következő megjegyzést fűzi a szöveghez:

"Ez az illusztris törzs hosszú időre beköltözött Franciaország, a gótok Septimaina vagy Languedoc provinciájának a területére. Egy idő után a család egy része Nápolyban telepedett le. (Grotius in Prolegom. ad Hist. Gothic. p. 53). Baux lordjai Arles közelében valamint további, a fennhatóságuk alatt álló 79 településen nem függtek a provence-i udvartól. (Longuerue, Description de la France, tom. i. p. 357)".[1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2004. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 8.)

Irodalom[szerkesztés]

  • Peter J. Heather: Cassiodorus and the Rise of the Amals. Genealogy and the Goths under Hun Domination, in: Journal of Roman Studies 79 (1989), S. 103–128.
  • Peter J. Heather: Goths and Romans 332-489, Oxford 1991.
  • H. Kuhn/R. Wenskus: Amaler, in: Reallexikon der germanischen Altertumskunde, Bd. 1, S. 246–248.
  • Henry Bradley, The Goths: from the Earliest Times to the End of the Gothic Dominion in Spain. Second edition, 1883, New York: G.P. Putnam's Sons, chapter 1.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Balti dynasty című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]