Balla István (iparművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Balla István (Budapest, 1962. június 15. –) bőrész-iparművész, a mohorai Tolnay Klári Emlékház alapítója és az azt működtető Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

Balla István Budapesten született. A Simon Ferenc Bőripari Szakközépiskolában érettségizett, majd ezt követően három évig gyakornok volt az Iparművészeti Vállalatnál, ahol iparművészektől leshette el a szakma fortélyait. Idővel tanulmányutakat tett Európa számos országában. Fél évig Strasbourgban tanult japán textilfestészetet, Romániában pedig az ortodox ikonfestészetet tanulmányozta, de Mexikóban is megfordult. Az iparművészet több ágazatából nyert tudását egyesítette, saját technikákat kialakítva. Művészetét bőrészetnek keresztelte. Eleinte rusztikus felületű bőrikonokat készített. Makrisz Agamemnon szobrászművész mesterétől a fémszobrászatot tanulta, amit a bőrészetben szintén felhasznált, eljött a bőrszobrok korszaka. Ezt számos stílus és korszakváltás követte, Balla István bőrész munkáit immár több mint 150 hazai, illetve külföldi kiállításon láthattuk.

A színházrajongó művész egy kiállítása révén került közel Tolnay Klárihoz, akit egyik előadását követően felkeresett az öltözőjében, hogy felkérje közelgő kiállításának megnyitására. A Művésznő örömmel tett eleget a kérésnek. "Majd elvállalta egy második kiállításom megnyitását is, én pedig az azt követő fogadáson elé álltam és megkértem, ajándékozzon nekem egy általa kiválasztott személyes emléket. Nem egy nagy értékű dologra gondoltam, hanem valami olyanra, ami tényleg közel áll hozzá. Elmentünk a lakására, és nekiláttunk válogatni. Mutatott mindenfélét, képeket, dísztárgyakat, de egyik sem fogott meg igazán. És akkor egy „Nesze, ez jó lesz?” felkiáltással a kezembe nyomta a babakori első kiscipőjét. Tulajdonképpen az egész emlékháznak ez a rézszegekkel kirakott, csontgombos, selyemmasnis, szattyánbőr cipőcske adta a kiindulási alapját. Amikor egy ilyen értéket kap az ember valakitől, az már kötelez bizonyos dolgokra."[1] Archiválva 2020. július 1-i dátummal a Wayback Machine-ben E babacipő arra inspirálta Balla Istvánt, hogy a művésznő közelgő 80. születésnapjára egy életmű-kiállítással köszöntse őt. A mai napig egyre bővülő Tolnay gyűjtemény vándorkiállításként indult, és 1994-től 1999-ig gyakorlatilag körbeutazta az országot. A gyűjtemény Mohorán, Tolnay Klári egykori családi kúriájától nem messze talált otthonra. Itt vásárolt házat Balla István, ahol megalapította a Tolnay Klári Emlékházat. A múzeumot 2000-ben avatta fel Mádl Ferenc köztársasági elnök. Balla István és családja azóta is ápolja a feledhetetlen színészkirálynő emlékét.

Jegyzetek[szerkesztés]