Panamai balboa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Balboa (pénznem) szócikkből átirányítva)
Panamai balboa
(balboa panameño (spanyolul))
50 centésimos előoldala
50 centésimos előoldala
hátoldala
hátoldala

ISO 4217 kódPAB
DevizajelPAB
OrszágPanama

Infláció
Mértéke0,3% (2016 május) [1]
Árfolyam
Aktuális árfolyamXE Currency Converter
Váltópénz
centésimo1/100
Érmék
Használatban1, 5 centésimo, 1⁄10, ¼, ½ balboa
Bankjegyek
Használatbanpapírpénz nincs, mert amerikai dollárt használnak
Kibocsátó
Központi bankBanco Nacional de Panamá
Weboldala

1 Panama amerikai dollár bankjegyeket használ.

A balboa Panama egyik hivatalos pénzneme. Vasco Núñez de Balboa spanyol felfedező és konkvisztádor tiszteletére nevezték el.

Története[szerkesztés]

A balboát 1904-ben a kolumbiai peso helyébe vezették be, miután az ország elnyerte függetlenségét. A valuta árfolyama azóta a(z egyébként szintén törvényes fizetőeszköz) amerikai dollárhoz van kötve 1:1 arányban, melyre szabadon átváltható, és amellyel együtt forog az országban.

A balboa századrésze a centésimo. A jelenleg készülő centésimo érmék tömege, mérete és anyaga megegyezik az azonos címletű cent érmék hasonló paramétereivel, és ugyanott, az Egyesült Államok Pénzverdéjében készül. A Panamai Nemzeti Bank alkalmanként kibocsát egybalboás érméket is, melynek paraméterei megegyeznek az amerikai Eisenhower dolláréval.

Panamai balboa címletű bankjegyeket mindössze egyszer, 1941-ben bocsátottak ki Arnulfo Arias elnök idején. Ezeket néhány napon belül vissza is vonták a forgalomból, innen származik a "hétnapos dollár" elnevezés. Azóta nem volt újabb kísérlet önálló bankjegy-kibocsátásra, kizárólag a dollár bankjegyeket használják.

Források[szerkesztés]