Balázs János (zongoraművész, 1988)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Balázs János
Janos Balazs pianist.jpg
Életrajzi adatok
Született 1988. szeptember 19. (32 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok Klasszikus zene
Hangszer zongora
Díjak

Liszt Ferenc-díj
Kossuth-díj

Érdemes művész
Prima Primissima

Budapestért-Díj
Gramofon Díj
Tevékenység zongoraművész
Kiadók Fonó

Balázs János weboldala

Balázs János (Budapest, 1988. szeptember 19. –) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál[1] művészeti vezetője, egyetemi adjunktus, érdemes művész.

Pályafutása[szerkesztés]

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és diplomázott. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vagyim Repin, Vásáry Tamás, José Cura, Pinchas Steinberg, Várdai István, Charles-Olivier Munroe, Stéphane Denéve, Ksenia Zharko vagy Gwendolyn Masin. A 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat, ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt mint például Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Megaron Athen, Musikverein, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus, Cologne Philharmonie. Azóta a világ számos hangversenytermében arat hangos sikert, többek között: Teatro Colón Bogotá, Bozar, moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium Nagyterme, Royal Conservatory Toronto, „Cziffra-kápolna” Senlis, müncheni Künstlerhaus, Zeneakadémia nagyterme, Müpa stb. Emellett vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben. Mesterkurzusra kérte fel a McGill University, Kanada, Shenyang Conservatory of Music, Hanoi Conservatory of Music. Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspeni Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Moscow Women Symphony Orchestrával a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával.

A Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki, munkásságát, majd a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el tevékenységeit. Két éve a Virtuózok című tehetségkutató műsor és a legutóbbi a francia Cziffra verseny zsűritagja. Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: Gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több mint tízezren látogatták. A Bazilika előtt egyedülálló szabadtéri zongoraesteket adott ZEnergia elnevezéssel, itt is sok ezer ember számára szerzett maradandó zenei élményt. 2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Önálló bérletei, a „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” is teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget.

2020 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének adjunktusa, valamint a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Cziffra Központ tanácsadó testületének elnöke.

Díjai[szerkesztés]

Év Díj
2011 Junior Príma Díj
2011 Lengyel Állami Kitüntetés
2012 Klassz Tehetség Díj
2014 A Pécsi Liszt Társaság "Örökös Tagja"
2015 Liszt Ferenc-díj
2015 Gramofon Klasszikus Zenei Díj[2]
2016 Budapestért díj[3]
2016 Prima Díj[4]
2016 Magyar Bor Akadémia - Tiszteletbeli tag
2017 Magyar Művészeti Akadémia - Zeneművészeti Díj
2018 Érdemes művész
2019 Kossuth-díj
2019 Young Steinway Artist
2020 Pro Voluntarius Díj[5][6]
Év Verseny Ország Helyezés
2012 Nemzetközi Cziffra György emlékverseny Franciaország 1. díj
2011 Aspen Concerto Competition U.S.A 1. díj
2011 International Nishinihon Music Competition Japán 1. díj
2011 Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Magyarország 3. díj
2005 Pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Magyarország 1. díj
2004 International Georges Cziffra Competition Ausztria 1. díj
2003 International Frederic Chopin Piano Competition Csehország 3. díj
1998 Országos Nyíregyházi Zongoraverseny Magyarország 1. díj

Kritikák, írások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.czifrafesztival.hu[halott link]
  2. Irk/ITM, Réka: Gramofon - klasszikus és jazz zene. gramofon.hu. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 6.)
  3. Elismeréseket adott át Tarlós István a főváros napján. budapest.hu, 2016. november 17. [2018. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 2.)
  4. Prima Primissima díj
  5. Pál Ferenc és Novák Péter kapta a Magyar Fiatalokért díjat. Kormányzat. (Hozzáférés: 2020. március 11.)
  6. Pro Voluntarius díj (magyar nyelven). önkéntes.gov.hu. (Hozzáférés: 2020. március 12.)

További információk[szerkesztés]