Balázs János (zongoraművész, 1988)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balázs János
Életrajzi adatok
Született1988. szeptember 19. (35 éves)
Budapest
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (–2010)
Pályafutás
Műfajokkomolyzene
Hangszerzongora
Díjak
Tevékenységzongorista
KiadókFonó

Balázs János weboldala
SablonWikidataSegítség

Balázs János (Budapest, 1988. szeptember 19. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál[1] művészeti vezetője, egyetemi docens,[2] érdemes művész.

Élete[szerkesztés]

Tanulmányai[szerkesztés]

Balázs János zongoraművész 1988. szeptember 19-én született. Első tanára édesapja volt, majd a Járdányi Pál Zeneiskolában Hornyánszkyné Becht Erika tanítványa volt. 2002-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségű Gyermekek Osztályába nyert felvételt. Itt már Keveházi Gyöngyinél és Gulyás Istvánnál tanult tovább. Később Dráfi Kálmán tanítványa lett. Az egyetem befejezése után több nemzetközi zongoraverseny győztese és a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanára. 2020 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének tanára, valamint a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Cziffra Központ tanácsadó testületének elnöke.

Szólistakarrierje[szerkesztés]

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. A Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek. Nemzetközi karrierje 2005-ben 16 évesen kezdődött, amikor elnyerte a Pécsi Nemzetközi Liszt Zongoraverseny első díját, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett.

Évek alatt olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vagyim Repin, Vásáry Tamás, José Cura, Pinchas Steinberg, Várdai István, Charles-Olivier Munroe, Stéphane Denéve, Ksenia Zharko vagy Gwendolyn Masin. A 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat, ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt, mint például Koninklijk Concertgebouw(Amszterdam), Cité de la Musique Paris, Megaron Athen, Wiener Musikverein, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus, Cologne Philharmonie.

Sikerrel szerepelt még, többek között: Teatro Colón Bogotá, Bozar, moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium Nagyterme, Royal Conservatory Toronto, „Cziffra-kápolna” Senlis, müncheni Künstlerhaus, Zeneakadémia nagyterme, Müpa stb. Emellett vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben. Mesterkurzusra kérte fel a McGill University, Kanada, Shenyang Conservatory of Music, Hanoi Conservatory of Music. Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspeni Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Moscow Women Symphony Orchestrával a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával.

2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia zeneművészeti díjjal tüntette ki munkásságát, majd a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el tevékenységeit. Két éve a Virtuózok című tehetségkutató műsor és a legutóbbi a francia Cziffra-verseny, valamint a Wacław Felczak Alapítvány által indított Felczak-lemezek zsűritagja. Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: Gyerekeknek tartott ingyenes koncerteket. 2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György (zongoraművész) szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket.

Díjai[szerkesztés]

Év Díj
2011 Junior Príma Díj
2011 Lengyel Állami Kitüntetés
2012 Klassz Tehetség Díj
2014 A Pécsi Liszt Társaság "Örökös Tagja"
2015 Liszt Ferenc-díj
2015 Gramofon Klasszikus Zenei Díj[halott link][3]
2016 Budapestért díj[4]
2016 Prima Díj[5]
2016 Magyar Bor Akadémia - Tiszteletbeli tag
2017 Magyar Művészeti Akadémia - Zeneművészeti Díj
2018 Érdemes művész
2019 Kossuth-díj
2019 Young Steinway Artist
2020 Pro Voluntarius Díj[6][7]
Év Verseny Ország Helyezés
2012 Nemzetközi Cziffra György emlékverseny Franciaország 1. díj
2011 Aspen Concerto Competition U.S.A 1. díj
2011 International Nishinihon Music Competition Japán 1. díj
2011 Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Magyarország 3. díj
2005 Pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Magyarország 1. díj
2004 International Georges Cziffra Competition Ausztria 1. díj
2003 International Frederic Chopin Piano Competition Csehország 3. díj
1998 Országos Nyíregyházi Zongoraverseny Magyarország 1. díj

Kritikák, írások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://cziffrafesztival.hu
  2. https://lfze.hu/oktatok/balazs-janos-1931
  3. Irk/ITM, Réka: Gramofon - klasszikus és jazz zene. gramofon.hu. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 6.)
  4. Elismeréseket adott át Tarlós István a főváros napján. budapest.hu, 2016. november 17. [2018. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 2.)
  5. Prima Primissima díj
  6. Pál Ferenc és Novák Péter kapta a Magyar Fiatalokért díjat. Kormányzat. (Hozzáférés: 2020. március 11.)
  7. Pro Voluntarius díj (magyar nyelven). önkéntes.gov.hu. (Hozzáférés: 2020. március 12.)

További információk[szerkesztés]