Baku történelmi belvárosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Baku fallal körülkerített része a Şirvanşah térrel és a Szűz-toronnyal
Világörökség
Walled City of Baku.jpg
Adatok
Ország Azerbajdzsán
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok IV
Felvétel éve 2000
Elhelyezkedése
Baku történelmi belvárosa (Azerbajdzsán)
Baku történelmi belvárosa
Baku történelmi belvárosa
Pozíció Azerbajdzsán térképén
é. sz. 40° 22′, k. h. 49° 50′Koordináták: é. sz. 40° 22′, k. h. 49° 50′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Baku történelmi belvárosa témájú médiaállományokat.

2000-ben került fel a világörökségi listára az azerbajdzsáni főváros, Baku történelmi belvárosának egy része Baku fallal körülkerített része a Şirvanşah térrel és a Szűz-toronnyal név alatt. Az óvárosban ezenkívül még két karavánszeráj, több mecset és szűk utcácskák találhatók sok középkori épülettel.

2003-tól a veszélyeztetett helyszínek között szerepelt a 2000-es földrengés okozta károk, illetve a város fejlődése miatti megterhelés és a gyakran szakszerűtlen helyreállítási munkák miatt. 2009-ben a Világörökség Bizottság az éves ülésszakon értékelte a megóvás érdekében tett erőfeszítéseket és Baku történelmi belvárosát törölte a veszélyeztetett helyszínek listájáról. 2013. decemberben az UNESCO fokozottan védendő státuszba helyezte.[1]

A sirváni sahok palotája[szerkesztés]

A sirváni sahok palotája a terület egyik legértékesebb épületkomplexuma. A 15. század folyamán építették, miután Shemakha helyett Baku lett Sirván fővárosa. Miután a Safavid dinasztia elfoglalta, sokáig romos állapotban volt, de 1806-ban az oroszok helyreállították és megerősítették. Az épületegyüttes részei a fő palota, a Divankhana nevű pavilon, a mauzóleum, a mecset, illetve a fürdő.

A Szűz-torony[szerkesztés]

A Szűz-torony a helyszín másik nevezetessége, Azerbajdzsán és Baku szimbóluma, ami a bankjegyeken és más hivatalos okiratokon is szerepel. Valószínűleg a 12. század folyamán épült Masud ibn Davud építész irányításával. Eredetileg a Kaszpi-tenger partján állt és őrtoronyként szolgált. A 20. századi feltöltések miatt ma már közkertek és egy forgalmas út választja el a tengerparttól. A toronyban ma múzeum és ajándékbolt található, és a tetejéről remek kilátás nyílik a városra.

Képek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]