Bagoly borvíz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bagoly borvíz Tusnád központjában, Szeretszeg és Középtíz találkozásánál található forrás.

Története[szerkesztés]

Az alcsíki térségben Tusnád környéke a leggazdagabb ásványvízforrásokban. A bő hozamú források körül több láp (Nádas lápja, Középpatak) is keletkezett, melyek ritka, védett növényeknek és állatoknak adnak otthont. Tusnád belterületén régen nem volt borvízforrás, a határban feltörő ásványvizet csak a mezei és erdőlő munkálatok alkalmával, vagy vásár- és ünnepnapokon fogyasztották a helybeliek. Általában a gyerekek hordták a vizet, télen kutyaszánon, cserépkorsókban szállították a faluba borvizet. Fennmaradt történetek szerint időnként kutyaszánhúzó versenyt rendeztek, és megesett, hogy a korsók összetörtek. A falu központjában található artézi kutat 1957-ben fúratták a falu elöljárói, hogy megkönnyítsék a falubelieknek a borvíz használatát. 1960-ban újabb kutat fúrtak a település alszegi részén, ettől kedve a főút mellett található forrást Szeretszegi borvíznek nevezték. 1987-ben a régi, megrongálódott kútfejet egy új, koronás baglyot ábrázoló tölgyfa-kútfejjel cseréltek le, a forrás nevét Bagoly borvízre változtatták. A borvízforrás közelében 2005-ben borvízmúzeum épült, elsőként az országban. A kalákamunkával épített borvízmúzeum Székelyföld borvíz- és fürdővilágának történetébe nyújt rövid betekintést.

Használata[szerkesztés]

Kedvező elhelyezkedése miatt a tusnádi borvizet nem csak a helybeliek használják. Rengeteg környékbeli településről felkeresik a forrást, de átutazók is rendszeresen megtöltik palackjaikat a kútnál.

Gyógyhatása[szerkesztés]

Az ásványvíz enyhe hashajtó, epe- és májgyulladást kezelésére használják. Magas jódtartalma miatt golyvás betegségek kezelésére is alkalmas a borvíz.

Jellegzetessége[szerkesztés]

Nátrium-kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos típusú ásványvíz.

Összetétele[szerkesztés]

A borvíz vegyi összetétele mg/l
Nátrium 165,1
Kálium 13,0
Kalcium 174,8
Magnézium 51,6
Vas 13,1
Klorid 127,7
Szulfát 28,8
Hidrogén-karbonát 1031,1
Jód 0,14
Szén-dioxid 1760
Kénhidrogén 0,08

Források[szerkesztés]

  • Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Az Alcsíki- és Kászoni-medence ásványvizei és gázömlései. IN: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2006. Szerk. Murányi János. Csíkszereda, 2006. 343-356.
  • Vofkori László: Utazások Székelyföldön. Csíkszereda, 2007.
  • Székelyföld borvizei. Csíkszereda. Polgár-Társ Alapítvány - Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, 2009.
  • Jánosi Csaba: A nagytusnádi Bagoly borvíz. In: Erdélyi Gyopár 6. 2014. november – december. p. 19