Bagerhat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bagerhat
Közigazgatás
Ország Banglades
KörzetKhulna
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Terület272,73 km²
IdőzónaUTC+6
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 22° 40′, k. h. 89° 48′Koordináták: é. sz. 22° 40′, k. h. 89° 48′
Bagerhat weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bagerhat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bagerhat (bengáli: বাগেরহাট সদর) város Banglades déli részén, Khulnától kb. 35 km-re DK-re.[1] Lakossága 266 ezer fő volt 2011-ben.[2]

Bagerhat történelmi mecsetegyüttese - köszönhetően a számos iszlám emlékeinek a 15. és 16. századból - 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségének része.[3]

Gazdaság[szerkesztés]

A város környékének fő terményei a rizs, búza, juta, burgonya, banán, papaya, fokhagyma, hagyma.

Az ipar jelentősebb ágazatai az élelmiszer-feldolgozás, malomipar, háziipar (ötvösök, kovácsok stb.)

A történelmi mecsetegyüttes[szerkesztés]

A városban és környékén több mint 50 történelmi iszlám emlékmű található, köztük több mecsettel.

  • Kb. 4-5 kilométerre a várostól található a legjelentősebb történelmi építmény, a Hatvan Kupola mecset (bengáli: ষাট গম্বুজ মসজিদ, Shat Gombuj Moshdzsid, angol: Sixty Dome Mosque). A mecset 1442 és 1459 között épült. Területe kb. 17 280 m², 49 méter hosszú, 33 méter széles.[4]

Imahelyként és medreszeként (iszlám iskola) használták. Valójában a tetőn 77 kis kupola található és további négy a saroktornyokon. A tornyokat arra használták, hogy a hívőket imára szólítsák fel. A nagy imateremnek 11 boltíves kapuja van keletre és 7-7 északra és délre, amelyek a szellőzést és a fényt biztosítják.

  • Egy másik történelmileg jelentős mecset a lényegesen kisebb, Kilenc-kupolás Mecset (Noi Gombuz Masjid, Nine Dome Mosque, নয় গম্বুজ মসজিদ ). A 15. században emelték.
  • A Masjid Singair (mecset, সিঙ্গাইর মসজিদ) a várostól 4 km-re nyugatra található. A 15. században épült.
  • Ronvijoypur-mecset. Ennek van a legnagyobb kupolája Bangladesben.[5]
  • Chunakhola-mecset, 15. századi
  • Hat Kupolás Mecset, 15. századi
  • Khan Jahan mauzóleuma

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bagerhat Sadar Upazila című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sixty Dome Mosque című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mosque_City_of_Bagerhat című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.