Badri Patarkacisvili

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Badri Patarkacisvili
Badri.jpg
Született ბადრი პატარკაციშვილი
1955. október 31.
Tbiliszi
Elhunyt 2008. február 12. (52 évesen)
Leatherhea
Beceneve Arkagyij Patarkacisvili
Állampolgársága
Nemzetisége grúz
Foglalkozása
  • politikus
  • vállalkozó
Iskolái Georgian Technical University
Halál okaszívinfarktus
A Wikimédia Commons tartalmaz Badri Patarkacisvili témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Arkagyij „Badri” Patarkacisvili (grúzul: ბადრი პატარკაციშვილი, Tbiliszi, 1955. október 31. – Leatherhea, Nagy-Britannia, 2008. február 12.) zsidó származású grúz üzletember. Főként a média és a sport területén rendelkezik üzleti érdekeltségekkel. Indult a 2008-.január 8-i grúziai elnökválasztáson, de a szavazatok 7,1%-ának megszerzésével csak a harmadik helyen végzett.

Fiatal korában Tbilisziben élt, ahol a grúz Komszomolban ért el sikeres karriert. A Szovjetunió szétesése után üzleti tevékenységbe kezdett. 19942001 között Moszkvában élt, ahol Borisz Berezovszkij környezetéhez tartozott. 1991-től a Berezovszkij érdekeltségébe tartozó LogoVAZ vezérigazgató-helyettese, 1994-től első vezérigazgató-helyettese volt.

Az 1990-es évek közepétől vannak média-érdekeltségei. 1994-ben őt nevezték ki az akkor Berezovszkij befolyása alatt állt orosz ORT tv-csatorna pénzügyekért felelős első vezérigazgató-helyettesévé. 2001. március–május között a TV6 kereskedelmi csatorna vezérigazgatója volt. Az orosz Kommerszant kiadóvállalatban birtokolt 100%-kos részesedését 2006-ban Aliser Uszmanovnak adta el , amelyet előzőleg a Londonba emigrált Berezovszkijtól vásárolt meg.

Patarkacisvilit 2001-ben az orosz hatóságok Nyikolaj Gluskov szökésének megszervezésével vádolták, ezért el kellett hagynia Oroszországot és visszatért Tbiliszibe.

2004-ben Patarkacisvili vezetésével egy nemzetközi befektetői csoport újraindította a Kulevi olajterminál 2002-ben leállított építkezését. Patarkacisvili 2006-ban azonban eladta a projektben birtokolt részesedését az Azeri Állami Olajipari Vállalatnak (SOCAR).

Tulajdonosa volt a Miheil Szaakasvili ellenzékéhez közel álló Imedi média-vállalkozásnak. Legfőbb politikai szövetségese Irakli Okruasvili egykori védelmi miniszter volt, aki leváltása előtt azzal vádolta meg Szaakasvilit, hogy az meg akarja gyilkoltatni Patarkacisvilit.