Baderon fitzWilliam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Baderon fitzWilliam (magyarul: Baderon, William fia) vagy Baderon of Monmouth (magyarul: Monmouthi Baderon) (1100 körül  – 1176) a walesi város, Monmouth ura volt 1125 és 1176 között.

Életútja[szerkesztés]

Baderon 1125-ben követte apját William fitzBaderont a walesi város, Monmouth uraként. Apja vagy elhunyt vagy pedig visszavonult és remeteként élte le élete utolsó éveit. Baderon megerősítette az elődei által a St. Mary-kolostortemplomnak adományozott jogokat, kibővítve azokat. Lánytestvére Margaret, akinek fia, Robert a városban volt perjel és akinek második férje Hugh fitzRichard jelentős telkekkel rendelkezett Worcestershire-ben, további jelentős telkeket adományozott a templomnak.[1] Baderon tulajdona lett a goodrich-i vár is, amelynek bővítése a nevéhez fűződik.[2]

1130 körül Baderon feleségül vette Rohese de Clare-t, Gilbert fitzRichard de Clare lányát, Gilbert de Clare pembroke 1. grófjának (angolul: earl) testvérét. Az esküvőre Chepstowban került sor. Az esküvő hozta meg a békét a két szomszéd, egymással rivalizáló nemesi család között. Baderonnak és Rohese-nek két fia született, James és Gilbert.[1] Egyetlen lányuk ismert, aki Hugh de Lacy-hez ment feleségül, de 1155 előtt elhunyt. Valószínűleg több lányuk is született.

Geoffrey of Monmouth kortársa volt, valószínűleg rokona is. Baderon 1176-ban hunyt el. Halála után fia, Gilbert lett Monmouth ura.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Kissack, Keith. Mediaeval Monmouth. The Monmouth Historical and Educational Trust, 17–24. o. (1974) 
  2. Jeremy Ashbee, Goodrich Castle, English Heritage, 2005, ISBN 978-1-85074-942-4, p.29

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Baderon of Monmouth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.