Baccarat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baccarat kristályszobor

XV. Lajos francia király adta meg az engedélyt 1764-ben a metz-i Montmorency-Lavalnak az üveggyár megalapítására. 1816-ig üvegablakok, tükrök készítésével foglalkoztak, ekkor azonban elkezdtek kristályokat készíteni. Számos megrendelés érkezett királyi/császári palotákból a 19. század folyamán, s a világkiállításokon is sorra kitüntették az ott bemutatott Baccarat lakberendezési tárgyakat. Az 1900-as évek elejétől fogva a Baccarat készíti a legismertebb parfümmárkák tucatjainak az üvegeket, s egy időre saját parfümjét is piacra dobta.

A termékkínálat ma már ékszerekkel is kiegészült: majd’ két és fél évszázad alatt felhalmozott tudást és szakértelmet felhasználják a kristálynyakékek, karkötők és fülbevalók készítésekor is. A Baccarat használati és dekorációs tárgyai otthonunkat még különlegesebbé teszik szépségükkel, eleganciájukkal. A márka, hosszú múltja éstradíciói ellenére lépést tart a modern időkkel, s klasszikus kollekciói mellett a 21.századi designt is fellelhetjük a kínálatban. Ilyen például egyik legújabb kollekciójuk például a Darkside, ami fekete kristályból készült.

Baccarat csillárokat találunk a szentpétervári Téli Palotában és világszerte számos katedrálisban. A manufaktúra vevője volt XVIII. Lajos, X. Károly, III. Napóleon, a francia köztársasági elnökök szinte mindegyike, és Josephine Baker is.

A párizsi Baccarat Múzeumban megtekinthetőek a márka 240 éves történetének kiemelkedő darabjai: 11, Place des Etats-Unis - 75116 Paris (illetve Moszkvában is található egy „Maison Baccarat”). A legnagyobb butikok Párizsban, Moszkvában, Tokióban és New Yorkban találhatók, itt nem csak értékesítéssel, de javítással is foglalkoznak.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]